Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ratingul UE în Moldova cade, cetățenii sunt pentru un alt vector de dezvoltare

© La UEФлаги Евросоюза
Флаги Евросоюза - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă cetățenilor Republicii Moldova li s-ar propune să aleagă vectorul extern de dezvoltare a țării, aproximativ jumătate s-ar pronunța pentru aderarea la Uniunea Vamală, pe când simpatizanții integrării în UE ar constitui doar o treime.

CHIȘINĂU, 4 apr — Sputnik. În cazul organizării unui referendum național privind chestiunea alegerii vectorului politic extern de dezvoltare a țării, cetățenii RM ar alege Uniunea Vamală (Rusia, Kârgâzstan, Belarus, Kazahstan și Armenia), arată datele Barometrului Opiniei Publică, prezentat miercuri de Institutul de Politici Publice.

oameni люди - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Uniunea Vamală sau UE, vezi ce răspund cetăţenii Republicii Moldova

Potrivit datelor sondajului, pentru aderarea la Uniunea Vamală ar vota 45,3% din populație, iar pentru UE — 35,6% dintre respondenți. În același timp, 13,5% dintre cetățeni nu au decis pentru ce ar opta. Încă 3,1% dintre cei chestionați nu ar participa în general la vot.

În același timp, datele studiului demonstrează că numărul de simpatizanți ai aderării la UE a scăzut de la aproximativ 70% (datele din noiembrie 2003), până la 41% (aprilie 2016).

În cazul organizării unui referendum în privința unirii Moldovei cu România, aproximativ două treimi dintre cei chestionați s-au pronunțat împotriva acestei uniuni. "Pentru" ar vota 17,3% dintre cetățeni, iar 11,5% nu au deocamdată o opțiune în acest sens. Alte 4% nu ar participa la vot.

Sondajul a fost efectuat între 16 și 23 aprilie 2016. La el au participat 1143 respondenți mai în vârstă de 18 ani. Marja maximă de eroare este de până la 2,8%.

Fluxul de știri
0