„Americanii știu de uciderea familiei regale românești" sau despre Brâncoveni

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaCoroană imperială
Coroană imperială - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Canonizat de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române după 300 de ani de tăcere, martiriul brâncovenilor a fost fixat în imaginea iconică de către academicianul Sorin Dumitrescu.

BUCUREŞTI, 4 mai — Sputnik. Biserica universală se sprijină pe icoană, implicit bicefalia statului bizantin, a spus academicianul Sorin Dumitrescu.

Кратер вулкана Синабунг истекает раскаленной лавой - Sputnik Moldova
Dezvăluiri: iată la ordinul cui a fost interzis un mare academician român

Pictorul şi academicianul Sorin Dumitrescu a explicat, într-un dialog cu jurnalistul Iurie Roşca din Chişinău, de ce Biserica universală se sprijină pe icoană şi cum a pictat modelul iconic al brâncovenilor.

"Pe ce ne sprijinim noi e lecţia adevărată a Bisericii universale, că nu e confesională. Biserica universală se sprijină pe icoană. Implicit bicefalia, adică statul bizantin. Ce a încercat Brâncoveanu să facă şi oculta i-a luat viaţa", a spus Sorin Dumitrescu.

El s-a arătat uimit de decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de a-l canoniza pe Brâncoveanu. Este inexplicabilă motivaţia plină de curaj a Patriarhului Daniel de a-l canoniza, a mărturisit pictorul.

Sorin Dumitrescu a declarat că a simţit nevoia să picteze modelul iconic al sfinţilor brâncoveni fără să îl sune nimeni din Sinod sau din altă parte. Pur şi simplu impulsul său de a picta icoana a fost o izbucnire lăuntrică. A ieşit astfel în mod spontan modelul iconic al martiriului.

"Iniţial i-am făcut numai pe brâncoveni, un monolit în faţa unui impas mare şi ulterior nici eu nu ştiu cum a apărut între ei ca o piatră unghiulară Maica Domnului. După aceea am înţeles ce mi s-a întâmplat. Deci aceştia nu puteau să stea împreună în faţa unui măcel care a încremenit toată planeta dacă o forţă nu i-ar fi ţinut strânşi şi extrem de consecvenţi în hotărârea lor", a precizat Sorin Dumitrescu.

библиотека - Sputnik Moldova
Românul care a teoretizat o formă nouă de cultură universală

Motivul pentru care nu a fost canonizat până acum este că lumea s-a îngrozit de măcelul care s-a întâmplat atunci. Academicianul a menţionat că şi americanii ştiu de uciderea familiei regale româneşti; această crimă, în plin secol al XVIII-lea, făcută în prezenţa ambasadorilor puterilor occidentale, este universal cunoscută pentru spaima care cuprinde fiinţa umană în clipa când se dezvăluie faptul că ce au făcut ei, omul nu poate să facă fără Dumnezeul lui.

"Când primul fiu s-a dus pe eşafod începuseră să bată clopotele fiindcă se terminase Liturghia, fapt pus la cale de sultan. Totul era pus la cale ca un spectacol, or aceştia au putut să ducă până la capăt hotărârea luată cu ajutorul Maicii Domnului pentru un folos uriaş pe care îl vor avea", a mai spus Sorin Dumitrescu.

Modelul iconic, a subliniat Sorin Dumitrescu, este prima imagine iconică, adică a cerului şi pământului. Brâncovenii şi cu Maica Domnului sunt la un loc, după care or să apară versiuni.

Fluxul de știri
0