Dezvăluiri: iată la ordinul cui a fost interzis un mare academician român

© AP Photo / Binsar BakkaraКратер вулкана Синабунг истекает раскаленной лавой
Кратер вулкана Синабунг истекает раскаленной лавой - Sputnik Moldova
Abonare
Întâlnirea cu Dumitru Stăniloae, publicarea unei cărţi cu dialoguri şi serile petrecute la mănăstirea Darvari imediat după decembrie 1989 l-au marginalizat definitiv pe un academician român.

BUCUREŞTI, 3 mai — Sputnik. Cenzura nu a dispărut după căderea comunismului, ci doar s-a restrâns la anumite grupuri de oameni care au curajul să gândească pe cont propriu, a dat de înţeles academicianul şi iconarul Sorin Dumitrescu, într-un dialog cu jurnalistul de la Chișinău Iurie Roșca.

библиотека - Sputnik Moldova
Românul care a teoretizat o formă nouă de cultură universală

Dumitrescu a afirmat că dictatura s-a mutat de la Moscova la Bruxelles imediat după prăbușirea comunismului și, în esență, totalitarism fără ateism nu există.

Fiind întrebat despre cartea cu interviul luat părintelui Dumitru Stăniloae, academicianul român a spus că la vremea respectivă a fost extrem de naiv crezând că în felul acesta va schimba lucrurile. Din contră, publicarea respectivei cărţi, de altfel cu un succes imens, dar şi serile petrecute la mănăstirea Darvari din Bucureşti, i-au adus lui Sorin Dumitrescu o marginalizare pe care şi-o trăieşte ca pe o pedeapsă.

"Era epoca victorioasă când încă credeam naiv într-o izbândă pe căile acestea. Nu se mai izbândește acum pe căile astea. Eşti foarte uşor de reprimat. Ceea ce mi s-a şi întâmplat. Trăiesc marginalizarea ca pe o pedeapsă", îşi aduce aminte Sorin Dumitrescu.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Academician român: desacralizarea valorilor e cauza desacralizării politicului

Cartea de dialoguri cu Dumitru Stăniloaie s-a născut din dorinţa artistului de a pune întrebări pe care nimeni nu îndrăzneşte să le pună. Acesta e secretul pentru care cartea a avut un succes enorm atunci, dar tot acesta este şi motivul pentru care nimeni nu mai vrea să o reediteze azi.

Academicianul a precizat că la serile Darvari a venit şi Dumitru Stăniloae de vreo două ori, însă regretă că patriarhul Teoctist a interzis la vremea respectivă întâlnirile intelectualilor în incinta mănăstirii.

"La serile Darvari a venit şi dânsul de vreo două ori. Ca toate experienţele unice a fost zdrobită obscur. Nu pot să cred că pe Teoctist îl deranja chestia asta. El a dat ordin. Dar eu am mare dragoste faţă de patriarhul acesta care mi-a spart oficina aceea din care ai gustat şi dumneata. Dar n-a fost el; el a primit ordin", a menționat academicianul Sorin Dumitrescu.

El a mai afirmat că Dumitru Staniloae, dacă ar fi trăit azi, nu ar fi fost zdrobit de tăvălugul acesta pe care îl suferă România. Cunoscutul teolog şi academician era obişnuit să o ia peste faţă, să fie scuipat şi pălmuit, a încheiat Sorin Dumitrescu.

Fluxul de știri
0