Expert: republicanii îi pot propune lui Trump un „Big deal"

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaДональдом Трамп, Donald Trump
Дональдом Трамп, Donald Trump - Sputnik Moldova
Abonare
Ted Cruz a anunțat miercuri despre încetarea luptei electorale, după ce Trump a obținut victoria la alegerile preliminare ale republicanilor în statul Indiana.

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Conducerea Partidului Republican din SUA ar putea să-i propună un „big deal" miliardarului Donald Trump, care, după ieșirea lui Ted Cruz din cursa electorală, a devenit practic candidatul republicanilor pentru alegerile prezidențiale, consideră conferențiarul universitar al Facultății de Politică Mondială a Universității de Stat din Moscova, Alexei Fenenko, citat de RIA Novosti.

Ted Cruz a anunțat miercuri despre încetarea luptei electorale, după ce Trump a obținut victoria la alegerile preliminare ale republicanilor în statul Indiana.

Potrivit lui Fenenko, decizia lui Cruz este legată în mare parte de diminuarea daunelor pentru ciitoarea lui carieră politică. „Desigur, că el a explicat lipsa de perspective pentru lupta electorală. Pentru ce să mai lupte el, să demonstreze că este un candidat neîmplinit, incapabil să îi facă față lui Trump?", a menționat expertul.

„Cred că acum ei (conducerea republicanilor — nota red.) vor analiza două variante. Ei, desigur, înțeleg că Trump nu are alternativă și, cel mai probabil, îi vor propune lui Trump un schimb. În ce constă acest „deal": Trump devine președinte, dar toată administrația sa va fi numită de Partidul Republican care va cuprinde un număr mare de neoconservatori, — consideră expertul. — Adică, de facto Trump va fi un fel de președinte-proiect nominal, iar aparatul îi va fi impus dinafară".

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
De ce Donald Trump şi-a schimbat şeful de campanie electorală?

O variantă de alternativă văzută de Fenenko este aprofundarea destrămării în interiorul Partidului Republican, care a fost observată deja odată cu decizia lui Trump, nepopulară printre establishmentul de partid, de a participa în cursa electorală. „Cea de-a doua variantă, în cazul în care conducerea Partidului Republican va pleda la congres împotriva lui Trump, și el așa și nu va acumula numărul necesar de voturi ale delegaților. Însă atunci va fi o lovitură puternică pentru partid", a menționat expertul, admițând că într-un asemenea scenariu, partidul va fi nevoit să fie lipsă practic de la alegeri în acest an.

Trump are la activ 1047 de voturi ale delegaților. Unicul candidat al său rămas în cursa electorală preliminară, guvernatorul statului Ohio John Keysik, are 153 de voturi. Pentru nominalizare sunt necesare 1237 de voturi. În agenda Partidului republican au mai rămas alegeri preliminare încă în 9 state, inclusiv California, unde candidații se vor bate pentru voturile a 172 de delegați.

Fluxul de știri
0