Studiu: la copii nu trebuie să strigi inclusiv pentru că…

© Sputnik / Александр ИмедашвилиСемейное насилие
Семейное насилие - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui studiu recent, urmările negative ale „asprei pedagogii în familie”, afectează nu doar sfera psihologică a celui care este ”supus educației”.

CHIȘINĂU, 4 mai — Sputnik. Copilul care este supus permanent agresiunii verbale din partea celor maturi riscă să ajungă victimă a celor mai grave urmări pentru dezvoltarea sa fizică și psihică. La această concluzie au ajuns oamenii de știință din statul american Iowa.

„Brutalitatea aplicată în procesul de educație duce la probleme fizice legate de sănătate. Și nu are importanță dacă celălalt părinte se străduiește să compenseze agresiunea primului", afirmă autorul principal al studiului, Thomas Schofield.

Mitropolitul Moldovei, ÎPS Vladimir şi Stela Grigoraş, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei - Sputnik Moldova
Document istoric: statul şi biserica vor sprijini familia şi morala creştină

Împreună cu echipa sa de cercetători „Iowa Youth and Families Project", el a realizat un experiment ale cărui rezultate au fost publicate în presa americană. Savanții au selectat 451 de adolescenți în vârstă de 12 ani și i-au ținut sub observație, inclusiv familiile acestora, timp de câțiva ani.

Totodată, fiecare părinte a primit o notă în ratingul brutalității la care s-a ținut cont, în special, de astfel de indicatori ca agresiunea fizică, interdicțiile, impunerea exercitării unei anumite activități, egoismul sau ridicarea vocii la copil. La sfârșitul experimentului, copiii au fost supuși unui examen al stării lor fizice.

Shofield a subliniat că educația severă creează un mediu stresant pentru copii, iar consecințele acestor emoții se pot manifesta chiar și atunci când ei vor crește mari.

Studiile au demonstrat că printre consecințele negative se numără dereglările hormonale cronice, procesele inflamatorii și scăderea funcției cardiovasculare.

„Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să-i încurajăm pe părinți să nu fie severi. Dacă dorim să fim siguri că copiii vor crește sănătoși, cea mai bună metodă pentru a obține acest lucru este să evite violența", a spus Shofield.

Fluxul de știri
0