CHIȘINĂU, 3 mai — Sputnik. Angajații Direcției construcții capitale a primăriei Chișinău ni și-au primit salariile pentru mai multe luni. Această informație a fost confirmată de responsabili din cadrul administrației publice locale.
Ceea ce se întâmplă în cadrul direcției respective este legat de faptul că primăria, timp de zece ani, se află într-un litigiu judiciar cu întreprinderea "Fastcomtrans". Aceasta a executat în 2006 lucrări de construcție la liceul M. Koțiubinski din capitală.
La sfârșitul lunii aprilie a acestui an, Curtea de Apel din Chișinău a dar curs demersului companiei, care a solicitat intentarea procedurii de insolvabilitate a direcției și a pus sechestru pe conturile și patrimoniul acesteia. La direcție a fost numit și un administrator de insolvabilitate.
Potrivit serviciului de presă al Primăriei Chișinău, acum 10 ani compania "Fastcomtrans" a câștigat licitația de executare a lucrărilor în această instituție de învățământ și a primit de la administrația locală 100 de mii de lei. Ulterior, potrivit administrației publice locale, lucrările de reconstrucție a fațadei nu ar fi trebuit să continue în lipsa unui proiect corespunzător. Însă agentul economic nu s-a supus deciziei primăriei și a continuat lucrările, cerând ulterior să i se achite 9 milioane de lei.
Atunci a început procesul de judecată, iar după șase ani Curtea Supremă de Justiție a decis că administrația publică locală este obligată să-i plătească companiei respective 3,7 milioane de lei.
La ora actuală, contul bancar al Direcției construcții capitale este sub sechestru, iar asta, potrivit Primăriei, afectează grav munca administrației locale, inclusiv a angajaților din această structură, care pe parcursul a câtorva luni nu-și primesc salariile. Un caz similar a fost deja înregistrat în toamna anului trecut. Atunci, angajații direcției nu și-au primit salariul pe parcursul a trei luni.
La ora actuală, mai susține Primăria capitalei, din cauza imposibilității de a dispune de mijloacele de pe conturi, a apărut riscul compromiterii a 114 proiecte. Este vorba inclusiv despre reparația școlilor, grădinițelor, spitalelor, construcția sistemelor de canalizare etc.
La balanța întreprinderii municipale se află gestionarea a 272 km de conducte magistrale, care asigură locuitorii din capitală cu gaze. A apărut o situație de risc pentru securității energetice a orașului, se spune într-o declarație a primăriei.
Administrația publică locală i-a cerut Curții Supreme de Justiție să revizuiască decizia instanței inferioare. Ședința este programată pentru 18 mai.