Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oficial: protecția producătorilor moldoveni de lactate este temporară

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaFermă, vite mari cornute, producerea laptelui
Fermă, vite mari cornute, producerea laptelui - Sputnik Moldova
Abonare
Miniștrii Economiei de la Chișinău și de la Kiev au discutat despre chestiunea limitării drastice a importului unor produse din Ucraina, inclusiv de lactate, în Moldova. Oficialul moldovean l-a informat pe omologul său ucrainean despre termenul scurt în care vor fi menținute aceste restricții.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. În cadrul unei convorbiri telefonice a ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc, cu omologul său ucrainean, Stepan Kubiv, ce a avut loc sâmbătă, au fost abordate mai multe chestiuni de pe agenda comună, inclusiv cea a restricțiilor impuse de Chișinău la importul unor produse din Ucraina, în special fiind vorba despre lactate.

porc - Sputnik Moldova
Taxe pentru carnea, lactatele şi cimentul importate din Ucraina

”În context, a fost discutată și decizia Guvernului Republicii Moldova de a introduce, până la 31 decembrie 2016, taxele vamale la importul produselor lactate, produselor din carne și a cimentului din Ucraina”, se spune într-un comunicat difuzat de Ministerul Economiei.

Potrivit instituției, Octavian Calmîc a accentuat că măsura respectivă este una temporară și are drept scop protejarea pieței interne de importurile masive înregistrate  în ultimul timp din Ucraina.

În context demnitarul moldovean a mai ținut să precizeze pentru omologul său ucrainean că ”măsura dată se înscrie perfect în normele internaționale ale Organizației Mondiale a Comerțului și Acordului privind crearea zonei de comerț liber în cadrul CSI”.

Totodată, sursa citată menționează că interlocutorii au făcut un schimb de opinii privind evoluția relațiilor bilaterale, menționând că în procesul de cooperare nu sunt utilizate eficient toate posibilitățle, existând rezerve neutilizate pentru dezvoltarea avestora în viitor.

Octavian Calmîc și Stepan Kubiv au mai convenit ca toate aceste propuneri să fie discutate în cadrul unei întrevedei bilaterale, care va avea loc la sfârșitul lunii mai la Kiev. O invitatie oficială în acest sens deja a fost expediata de către Stepan Kubiv în adresa omologului său moldovean.

Fluxul de știri
0