Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Taxe pentru carnea, lactatele şi cimentul importate din Ucraina

© Sputnik / Valery Titievsky / Accesați arhiva multimediaporc
porc - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la aplicarea taxelor vamale la importul produselor din carne, lactate și ciment din Ucraina.

CHIŞINĂU, 23 mar – Sputnik. Ministerul Economiei al Republicii Moldova a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern cu privire la aplicarea taxelor vamale în regimul de comerţ cu țările CSI. Normele acestei hotărâri ar urma să acţioneze până la 31 decembrie 2016, se menționează într-un comunicat al instituției de resort.

Lapte - Sputnik Moldova
Risc sporit de ceartă între Moldova și Ucraina, din cauza laptelui

Proiectul a fost elaborat ca urmare a solicitărilor procesatorilor de lactate și carne de a întreprinde măsuri de protecție a ramurii în legătură cu creșterea pe piață a volumului și sortimentului de produse de origine ucraineană. Totodată, decizia se întemeiază pe statisticile vamale, care atestă o majorare a importurilor de lactate cu 15% și a prevederilor Acordului de comerț liber cu Comunității Statelor Independente.

Prin urmare, produsele din carne, lactate, dar și cimentul ar putea fi excluse din regimul de comerț liber cu Ucraina și, pentru importul acestor produse în Republica Moldova ar putea fi aplicate taxe vamale. Proiectul de Hotărâre a trecut etapa de avizare la autoritățile publice și săptămâna viitoare va fi înaintat Guvernului spre aprobare.

Ministrul moldovean al Economiei, Octavian Calmâc, a avut recent o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatâșin, căruia i-a transmis informația privind disponibilitatea părții moldovenești de a organiza întrevederea copreședinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru a discuta toate aspectele comerțului bilateral.

 

Fluxul de știri
0