Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce s-a supărat Ministerul Educației pe autoritățile de la Comrat

© Sputnik / Евгений ПанасенкоRuxanda Glavan Руксанда Главан Irina Vlah Ирина Влах
Ruxanda Glavan Руксанда Главан Irina Vlah Ирина Влах - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ministerul Educației al Republicii Moldova consideră că prin modul în care a fost elaborat și votat proiectul Legii Învățământului Găgăuziei au fost sfidate autoritățile centrale de stat.

CHIȘINĂU, 30 apr — Sputnik. Ministerul Educației și-a exprimat dezacordul în legătură cu aprobarea în două lecturi a unui alt Cod al Educației în UTA Găgăuzia. Documentul a fost votat de către Adunarea Populară la 28 aprilie.

Акция протеста в Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Găgăuzia, decisă să apere statalitatea şi independenţa Moldovei

”Precizăm că proiectul în cauză nu a fost consultat  în modul stabilit cu cetățenii, asociațiile constituite în corespundere cu legea, cu alte părți interesate, Ministerul Educației, precum și alte ministere, despre inițierea elaborării deciziei și despre consultarea publică pe marginea proiectului respectiv, după cum prevede și Legea nr.239 din 13 noiembrie 2008 cu privire la transparența în procesul decizional”, se arată într-un comunicat al instituției.

Ministerul Educației mai subliniază că proiectul elaborat nu a fost plasat pe pagina oficială a UTA Găgăuzia și nici pe alte pagini web, nefiind accesibil pentru vizualizare.

”Cadrul juridic al educației în Republica Moldova este stabilit în Codul Educației, adoptat pe 17 iulie 2014 de către Parlamentul Republicii Moldova (unica autoritate legislativă a Republicii Moldova). Codul Educației garantează drepturile și libertățile cetățenilor Republicii Moldova prevăzute de Constituție în domeniul învățământului și nu conține careva prevederi prin care ar fi limitate drepturile la învățătură ale minorităților naționale”, a menționat ministerul.

Acesta consideră că prin modul în care a fost elaborat și votat proiectul Legii Învățământului Găgăuziei au fost sfidate autoritățile centrale de stat ale Republicii Moldova.

Totodată, Ministerul Educației și-a exprimat îngrijorarea în raport cu situația creată și comunică despre intenția de sesizare a Parlamentului, Guvernului precum și a altor autorități ale statului în vederea examinării situației respective.

Fluxul de știri
0