Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câți bani au trimis acasă cetățenii RM care muncesc peste hotare

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Conform datelor Băncii Naționale a Moldovei, volumul transferurilor în RM din străinătate continuă să scadă. În ultimii ani țara a atins cel mai mic indice la acest capitol.

CHIȘINĂU, 26 apr — Sputnik. Fluxul transferurilor bănești în Moldova continuă să scadă. Conform totalurilor pe luna martie 2016, volumul transferurilor din străinătate operate prin intermediul băncilor moldovenești pe numele persoanelor fizice a atins cifra de 92,13 milioane de dolari SUA, ceea ce reprezintă cu 2,2% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

BNM a comunicat că în perioada de referință fluctuația cursului valutei naționale în raport cu dolarul SUA a influențat asupra reducerii transferurilor bănești cu 1,3 puncte procentuale.

Guvern - Sputnik Moldova
Politică
Şi noul prim-ministru ar putea fi un gastarbeiter?

În structura transferurilor predomină dolarul, acestuia revenindu-i 48,5% din operații. Monedei europene i-a revenit 36,7%, iar rublei rusești — 14,8%.

Responsabili de la BNM menționează că transferurile bănești din străinătate pentru persoanele fizice efectuate prin intermediul băncilor reprezintă nu doar transferurile gastarbeiterilor, ci includ și alte transferuri valutare.

Experții economici subliniază că mijloacele provenite din remitențe reprezintă unul din factorii care mențin indicatorii economici ai Moldovei pe parcursul a mai mulți ani.

Totuși, în ultima perioadă transferurile spre Moldova s-au redus brusc. Potrivit totalurilor pe anul 2015, volumul transferurilor din străinătate în republică efectuate prin băncile Moldovei a atins suma de un miliard 129,36 milioane de dolari SUA, în scădere cu 16,2%.

În 2014 cota parte a acestor transferuri a constituit 24,1% din PIB, iar în 2015 s-a redus până la 21,8%.

Fluxul de știri
0