Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Duma de Stat: aderarea Suediei la NATO nu va rămâne fără răspuns

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaТактические учения на море
Тактические учения на море - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul în care Stockholmul se va dezice de statutul său tradițional de țară aflată în afara oricărui bloc militar, Moscova, inevitabil, va lua un șir de contra-măsuri cu caracter militar și tehnic.

CHIȘINĂU, 29 apr — Sputnik. Posibila aderare a Suediei la NATO va impune partea rusă să-și facă mai activă prezența în apele nordice, a declarat vineri primvicepreședintele Comitetului pentru apărare al Dumei de Stat a Federației Ruse, Serghei Jigariov.

Запуск тактической баллистической ракеты в Пхеньяне . Архивное фото. - Sputnik Moldova
Pentagonul confirmă lansarea a două rachete "NodOn" de pe poligonul RPDC

Anterior, ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov a declarat că Rusia va răspunde prin măsuri tehnice și militare în latitudinile sale de nord, dacă Suedia va decide să adere la NATO. Reprezentantul alianței a declarat, la rândul său, că Suedia nu a înaintat o cerere de aderare la Alianță și că această decizie trebuie să fie suverană și liberă.

”Fără îndoială, aderarea Suediei la NATO, care nu a fost membru NATO nici pe timpurile războiului rece, ne va impune să amplificăm patrularea în Marea Baltică, în apele internaționale", a spus deputatul.

Potrivit lui, NATO se extinde, absoarbe tot mai multe țări și deja se apropie de hotarele Rusiei.

"Dacă e să facem o analogie, acest lucru seamănă cu situația din Germania în ajunul anului 1941, oricât de periculos ar fi să vorbim despre acest lucru. Fără îndoială, extinderea țărilor NATO nu se face fără motive", a subliniat demnitarul.

Amplasând armamentul antirachetă, a continuat el, americanii cred că în cazul în care vor da primii lovitura asupra Rusiei, ea nu va putea răspunde, deoarece contramăsurile vor fi oprite de sistemul antirachetă, sau de acele rachete care depășesc sistemul, de aceea Rusia va afecta nesemnificativ țările NATO.

"Acest lucru impune Rusia să elaboreze noi sisteme de rachete, care vor putea depăși sistemul occidental antirachetă, acesta fiind amplasat chiar în apropierea tuturor hotarelor noastre cu țările europene", a mai adăugat Jigariov.

Fluxul de știri
0