Avertisment: dezvoltarea Inteligenței Artificiale e la punctul critic

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaTehnologii militare, roboți
Tehnologii militare, roboți - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de cercetători din domeniul Inteligenței Artificiale a avertizat, într-o scrisoare deschisă, că tehnologia a ajuns la un punct critic și că dezvoltarea Sistemelor Letale Autonome de Armament (LAWS) trebuie oprită.
BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik. La începutul acestei luni, sub egida ONU, a fost organizată o rundă de discuții între 94 de puteri militare în vederea elaborării unui acord internațional menit să limiteze robotica militară. Tentația majoră care stimulează progresul tehnologic este că roboţii, putând identifica şi omorî comandanții de top ai ISIS, pot să distrugă total terorismul, mai ales că, spre deosebire de armamentul nuclear, industria Inteligenței Artificiale costă mult mai puțin, relatează money.ro.
Посол по особым поручениям Министерства иностранных дел РФ Сергей Губарев - Sputnik Moldova
Când îşi va retrage Rusia trupele militare din Transnistria
ONU a organizat la începutul acestei luni o rundă de dezbateri la care au participat 94 de puteri militare. Scopul întâlnirii a fost restricționarea dezvoltării Inteligenței Artificiale în domeniul militar.  Jody Williams, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi purtător de cuvânt al Campaniei de oprire a Roboților Killeri, vede armele autonome ca fiind mai înspăimântătoare decât armele nucleare.
„Încotro se îndreaptă omenirea, dacă unii oameni consideră corect ca decizia de viaţă şi de moarte să fie cedată unor maşini?”, a întrebat Williams.
Un grup de cercetători din domeniul Inteligenţei Artificiale a trimis o scrisoare deschisă factorilor de decizie la nivel global. În ea se precizează că tehnologia a atins punctul critic şi că Sistemele Letale Autonome de Armament trebuie oprite până nu va fi prea târziu.  
„Începerea unei curse militare în ceea ce priveşte armele cu inteligenţă artificială este o idee proastă şi ar trebui prevenită printr-o interdicţie asupra armelor ofensive autonome, dincolo de controlul uman semnificativ”, se precizează în scrisoare.
Argumentul principal al cercetătorilor este de ordin moral. Roboţilor li se oferă permisiunea de a omorî oameni şi călca peste o linie roşie care nu ar trebui traversată.
Roboţii sunt deja folosiţi în diferite războaie pe glob pentru eliminarea a bombelor, dar complexul militar-industrial doreşte extinderea activităţii lor.
Fluxul de știri
0