Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Când îşi va retrage Rusia trupele militare din Transnistria

© Sputnik / Мирослав РотарьПосол по особым поручениям Министерства иностранных дел РФ Сергей Губарев
Посол по особым поручениям Министерства иностранных дел РФ Сергей Губарев - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea de pacificare rusă din regiunea transnistreană este una foarte eficientă şi va fi păstrată atâta timp cât o va cere situaţia, iar trupele speciale ruse din stânga Nistrului au misiunea de a păzi arsenalul de muniţii rămas din perioada sovietică, până când va fi posibilă evacuarea acestora, a declarat Serghei Gubarev.

CHIŞINĂU, 7 apr – Sputnik. Serghei Gubarev, ambasadorul cu însărcinări speciale  al ministerului rus al Afacerilor Externe a menţionat joi în cadrul unei discuţii cu jurnaliştii la centrul de presă al agenţiei Sputnik Moldova, că misiunea de pacificatori ruşi va rămâne în regiunea transnistreană până când Chişinăul şi Tiraspolul vor ajunge la o înţelegere, iar trupele speciale ruse din stânga Nistrului au o cu totul altă sarcină şi anume cea de a păzi arsenalului de tehnică şi muniţii stocate la Colbasna, rămase de la fosta armată a 14-a a URSS.

LIVE: Приднестровское урегулирование: итоги визита дипломатов - Sputnik Moldova
Sute de dosare penale blochează dialogul Chişinău-Tiraspol

Totodată, diplomatul a ţinut să precizeze că Rusia nu a introdus trupe militare în Moldova, iar contingentul militar rus din stânga Nistrului este o reminiscenţă a fostei armate a 14-a a URSS, care a fost dislocată în RSSM în perioada sovietică. La ora actuală, potrivit lui Gubarev, aceşti militari au sarcina de a asigura securitatea tehnicii şi muniţiilor rămase de la armata a 14-a, la Colbasna.

Reprezentantul Moscovei a mai declarat că toate muniţiile stocate în Transnistria, rămase de la armata a 14-a, urmează să fie evacuate în Federaţia Rusă şi reutilizate.

„Atunci când procesul respectiv va fi încheiat cu succes, va dispărea necesitatea ca trupele militare ruse care asigură securitatea acestui arsenal să se mai afle în regiune, iar oamenii vor putea să revină la familiile lor. Însă transportarea lor trebuie să se facă prin Ucraina, iar la ora actuală, ţinând cont de situaţia din această ţară, nu-mi pot imagina cum ar fi posibilă transportarea acestei încărcături periculoase prin teritoriul respectivă”, a precizat diplomatul.

„De asemenea, în Republica Moldova sunt dislocate trupele ruse care participă la misiunea de pacificare”, a mai spus Gubarev. El a ţinut să sublinieze că această misiune de pacificare este un caz fără precedent în Europa de Est, când după introducerea pacificatorilor au mai reizbucnit confruntările militare.

Diplomatul s-a referit şi la perspectivele de reorganizare a acestei misiuni de pacificare:

„Chestiunea respectivă va putea fi discutată în mod serios abia atunci când părţile vor atinge un alt nivel de dialog. Atunci când Chişinăul şi Tiraspolul vor ajunge la o înţelegere privind organizarea vieţii comune, va fi reală şi iniţierea unei discuţii despre reformatarea misiunii de pacificare”, a declarat Gubarev.

„Scopul nostru imediat este relansarea negocierilor oficiale, astfel încât să fie rezolvate cel puţin problemele curente ale oamenilor. Filosofia mea este aceasta – mai bine 10 ani de negocieri decât o zi de război” a conchis Serghei Gubarev.

Fluxul de știri
0