Sorin Dumitrescu dezvăluie secretul actului creator de cultură

© ciprianvoicila.blogspot.comSorin Dumitrescu
Sorin Dumitrescu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
”Ideea nu este semn al creaţiei culturale şi trebuie să renunţăm la poezia sau la literatura ideii scrise, după cum a spus Nichita Stănescu”, a menționat pictorul Sorin Dumitrescu.

BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik. Poetul Nichita Stănescu a conturat precis misiunea omului, aceea de a întrupa tensiunea semantică apărută în minte.

“Gândirea cu vedere” este ceea ce orice om poate primi dacă se pregăteşte pentru asta. Academicianul şi pictorul Sorin Dumitrescu a dezvăluit, în dialogul purtat cu jurnalistul Iurie Roşca din Republica Moldova, secretul actului creator aşa cum Nichita Stănescu i-a mărturisit personal.

Кэприянский Свято-Успенский Монастырь - Sputnik Moldova
Academician român: desacralizarea valorilor e cauza desacralizării politicului

“Poetul se trezeşte cu o tensiune semantică în cap. Adică cu un stâlp. Şi pe urmă începe să înnebunească să scoată stâlpul din cap. Se căzneşte ce se căzneşte, în sfârşit îl scoate şi face stâlp stâlpului. Deci tensiunea aia semnatică doreşte să se întrupeze”, a explicat Sorin Dumitrescu.

Academicianul a precizat că Nichita Stănescu, pe care l-a cunoscut personal, spunea despre el că nu e poet, ci mamoş. Nichita Stănescu scoate trupul unei poezii care întrupează semnul apărut. Acest semn Nichita Stănescu îl numea “gândire cu vedere”.

Diferenţa pe care Nichita Stănescu o face între idee şi gândirea cu vedere este radicală. Ideea o are orice om, însă gândul vine doar la cei care sunt pregătiţi. Din acest motiv poetul recomanda să se renunţe la poezia şi la literatura ideii scrise.

“Nichita spune şi mai clar: trebuie renunţat la poezia sau la literatura ideii scrise. Adică la cine? Alescandri, Ion Barbu. Dar nu tot. şi la ei există locuri unde se lasă în voia acestei tensiuni semantice, căci treaba ta ca creator este să te pregateşti ca să o primeşti. Important este: suntem noi pregătiţi pentru asta?”, a încheiat Sorin Dumitrescu.

Fluxul de știri
0