Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dezvăluiri înspăimântătoare: ce mănâncă copiii la grădiniţe şi şcoli

© Sputnik / Раду ПрокаДети
Дети - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova a făcut publice în premieră informaţiile reale despre calitatea alimentaţiei de care au parte copiii din ţara noastră în grădiniţe şi şcoli. Aceste date sunt de natură să-l şocheze pe orice părinte.

CHIŞINĂU, 27 apr – Sputnik. Alimentația copiilor din instituțiile școlare și preșcolare nu corespunde normelor de consum, iar unele produse din carne procesată dăunează grav sănătății acestora, se spune într-un comunicat difuzat miercuri de Ministerul Sănătăţii.

Детдома и интернаты Крыма обеспечены теплом и светом, copii - Sputnik Moldova
Societate
Securitatea copiilor, motiv de îngrijorare la Guvern

O informaţie despre problemele serioase legate de alimnentaţia copiilor în instituţiile preşcolare şi şcolare din Moldova a fost prezentată miercuri în cadrul unei conferinţe de presă de către ministrul de resort, Ruxanda Glavan. Demnitarul a făcut referire în expunerea sa la rezultatele probelor de laborator efectuate de specialiștii din sănătatea publică. Dânsa a semnat şi un ordin prin care interzice consumul produselor din carne, care conțin adaos de aditivi alimentari, în instituțiile de învățământ general.

„Noi nu putem să lăsăm ca lucrurile să degenereze în acest mod. Meniurile din grădinițe și școli sunt învechite și conțin fișe tehnologice cu produse din carne procesată, făinoase, zahăr în exces. Produsele din carne procesată, care conțin adaos de aditivi alimentari, trebuie să fie excluse definitiv din instituțiile preșcolare și școlare”, a declarat Ruxanda Glavan.

Ministerul Sănătăţii subliniază că rezultatele probelor de laborator prelevate de Specialiștii Centrului Național de Sănătate Publică și Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău au demonstrat că unele produse din carne procesată nu corespund parametrilor fizico-chimici, ca şi cei ai aditivilor alimentari.

Directorul Centrului Național de Sănătate Publică, Iurie Pînzaru, prezent şi el la eveniment, a spus că în multe cazuri, deşi pe etichetă era indicat „crenvurști pentru copii” care nu ar fi conţinut fosfați, testele de laborator au arătat, totuşi, că această substanţă periculoasă era prezentă în produsele respective.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, experții în sănătate publică au constatat că elevii și copiii din instituțiile de învățământ preșcolare nu au primit, conform normelor naturale, 21,3 la sută carne, 39,0 la sută peşte, 37,7 la sută ouă, 31,6 la sută lapte. Instituţia mai menţionează că retrospectiva ultimilor 5 ani arată că sănătatea copiilor devine tot mai precară, iar bolile aparatului digestiv ocupă printre primele locuri în structura morbidității generale.

În contextul celor depistate și al multiplelor solicitări venite din partea părinților, Ministerul Sănătății a inițiat un grup de lucru, care evaluează alimentația copiilor și ulterior va stabili meniul instituțiilor de învățământ general. Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerul Sănătății vor negocia cu producătorii agricoli privind distribuirea fructelor și legumelor proaspete în grădinițele și școlile din toată țara.

În acest mod, oficialii au dorit să accentuieye că sănătatea copiilor rămâne în continuare o prioritate pentru Ministerul Sănătății.

Fluxul de știri
0