Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Securitatea copiilor, motiv de îngrijorare la Guvern

© Sputnik / Артем Креминский / Accesați arhiva multimediaДетдома и интернаты Крыма обеспечены теплом и светом, copii
Детдома и интернаты Крыма обеспечены теплом и светом, copii - Sputnik Moldova
Abonare
Înregistrarea naşterii copilului, protecţia socială şi medicală a nou-născuţilor, serviciile de intervenţie timpurie la copii, securitatea copiilor în mediul online, aceste şi alte subiecte au fost discutate la o şedinţă a CNPDC, care a fost prezidată de premierul Pavel Filip.

CHIŞINĂU, 5 apr – Sputnik. Măsurile de securitate şi protecţie a copiilor au fost discutate la Guvern. În cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copiilor (CNPDC), la care au participat şi reprezentanţi ai partenerilor de dezvoltare, a fost abordată şi problema securităţii copiilor în mediul online.

„Protecţia şi promovarea drepturilor copiilor este o prioritate a Guvernului. Îmi exprim convingerea că CNPCD va fi factorul stimulator în procesul de dezvoltare, actualizare şi implementare a politicilor cu impact pentru copii”, a spus premierul.

Курение в общественных местах - Sputnik Moldova
Semnal de alarmă pentru părinţi: copiii lor ar putea fuma, bea, consuma droguri

Potrivit lui, în colaborare cu partenerii de dezvoltare şi de dialog social, va fi asigurată monitorizarea implementării politicilor în interesul suprem al copilului.

La şedinţă au fost discutate subiecte ce ţin de înregistrarea naşterii copilului, protecţia socială şi medicală a nou-născuţilor, serviciile de intervenţie timpurie la copii. În context, Premierul a dispus  efectuarea unei analize pentru identificarea copiilor nedocumentaţi, asigurarea interoperabilităţii datelor autorităţilor abilitate,  revizuirea cadrului normativ cu privire la costurile perfectării certificatului de naştere a copiilor, cetăţeni ai Republicii Moldova, născuţi peste hotarele ţării.

„O atenţie sporită a fost acordată siguranţei copiilor în mediul online. În acest context, Premierul Pavel Filip a solicitat Ministerului Educaţiei să includă în programele şcolare subiecte orientate spre dezvoltarea competenţelor privind siguranţa în mediul online ca materie obligatorie și a dispus elaborarea unui Plan de acţiuni pentru promovarea siguranţei online a copiilor”, menţionează serviciul de presă al Guvernului.

Potrivit sursei, documentul va stipula activităţi de informare a părinţilor privind riscurile respective, crearea unor soft-uri pentru filtrarea informaţiei cu tentă pornografică, precum şi îmbunătăţirea asistenţei acordate copiilor acostaţi sau abuzaţi prin Internet, iar Ministerul Afacerilor Interne va asigura aplicarea prevederilor internaţionale şi acquis-ului comunitar în materie de combatere a abuzului şi exploatării sexuale a copiilor şi aplicarea unor pedepse mai aspre pentru comiterea  infracţiunilor în mediul online.

Fluxul de știri
0