Tinerii, atunci când trebuie să facă faţă uneia dintre cele mai mari provocări ale vieţii – să-şi găsească rostul în viaţă, să-şi afle şi să-şi urmeze vocaţia, pun adesea mare preţ (uneori exagerat de mare) pe clişeele de comportament şi de atitudine generate de idolii showbiz-ului globalist şi iau, astfel, decizii de importanţă strategică. Este vorba despre decizii bune sau proaste, serioase sau nu prea, dar care au un impact foarte serios, adesea determinant, pentru restul vieţii.
Acest fenomen este ca un aisberg. El are o serie de implicaţii ce lucrează la nivelul subconştientului, iar ceea ce se vede desluşit este doar show-ul de pe scenă.
Asta se întâmplă de la „revoluţia sexuală” până în zilele noastre. Tânărul, ajuns în culmea puterilor şi frumuseţii sale fizice, dar totalmente lipsit de experienţă de viaţă şi fiind animat de dorinţa de a „avea totul” şi de „a fi cineva”, începe să imite modelele cele mai la îndemână şi care i se par mai agreabile. El nu calcă pe urmele înaintaşilor (părinţi, bunici, străbuni), pentru că revoluţia sexuală a „rezolvat problema” – a plantat conflictul între generaţii, între tineri şi ascendenţii lor. Tânărul este revoltat împotriva înaintaşilor, care sunt „bătrâni”, „rămaşi în urmă” şi „depăşiţi de progres”.
Nici măreţele personalităţi din istoria neamului nu mai sunt „obiecte ale imitaţiei”, chiar dacă există o anumită doză de respect faţă de ele. Asta deoarece marii eroi autentici ai istoriei noastre sunt undeva, acolo – în amintiri şi în manualele de istorie.
Nici figurile pe care se întemeiază cultura tradiţională cu substrat creştin nu inspiră masele noastre de tineri. Iisus Hristor, sfinţii şi Părinţii Bisericii au fost împinşi la margini de prelaţii culturii de masă.
Suntem o societate fără părinţi, adică fără înaintaşi. Noi avem înaintaşi destoinici, dar i-am uitat. I-am abandonat. Nu ne mai raportăm la ei. Ne raportăm la modelele care se strâmbă lasciv pe marile scene în jocul ameţitor de lumini şi de zgomote. Această deşertăciune ne fascinează şi ne fură atenţia şi anii.
Cultura, vorba lui Eliade, este rezultatul experienţelor valorificate. Noi avem o cultură formată exact din experienţele pe care le valorificăm în afaceri, în administraţie, în politică, în toate laturile vieţii comunitare.
În titlul acestui text l-am menţionat pe unul dintre tinerii moldoveni care îşi încearcă abilităţile de artist şi de om de frunte, Toly Druga. Aici vom sublinia, în treacăt, faptul că muzica a fost dintotdeauna un element al culturii, ce a izvorât din spiritul poporului. La ora actuală se crează impresia că anumite genuri de muzică nu mai curg ca râurile curate din sufletul neamului nostru, ci se scurg în el ca reziduurile de canalizare.
Recent acest tânăr dornic să facă carieră în showbiz-ul naţional a fost invitat la emisiunea „O seară perfectă”, moderată de Rodica Ciorănică. Fiind întrebat de moderatoare de ce a slăbit, el a răspuns că, de fapt, nu a slăbit.
„Nu am slăbit, e tot acelaşi kilogram, care-l am. Eu mă consider un om dintr-un kilogram”, a afirmat tânărul. Ar fi dorit, probabil, să spună că este un om dintr-o bucată. Dar pentru a jongla cu asemenea artificii retorice nu este suficient exerciţiul de imitare a starurilor de la Hollywood.
Ne place sau nu, tinerii noştri îi imită pe cei care urcă în scenă şi încearcă să calce pe urmele lor.
Toly este unul dintre acei mulţi tineri şi neliniştiţi. El încearcă să ajungă printre stele. Aşa a înţeles el de la idolii culturii de masă globale că e cool şi fain. El vrea să fie iubit, dorit, aplaudat, citat, invidiat. Până la etapa actuală Toly a reuşit să lanseze deja o serie de expresii şi de „noţiuni” memorabile, cum ar fi „lancrinizant”, „fişculiţă”, „mă vor foarte tare”, „cam şubredează dragostea”, ciorapul rupt este para lipită de forţa de frecare”, „dezvirginarea dopului” etc.
La finalul discuţiei cu Rodica Ciorănică, Toly Druga, fiind conştient de importanţa sa incontestabilă, nu s-a arătat interesat de cadoul gazdei, or, avea deja un gel de duş de la Italia.
Opiniile exprimate de autor ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei Sputnik Moldova.