Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinia expertului: radiația de la Cernobâl nu prezintă pericol pentru Moldova

© Sputnik / Иван Руднев / Accesați arhiva multimediaЗона отчуждения вокруг ЧАЭС
Зона отчуждения вокруг ЧАЭС - Sputnik Moldova
Abonare
Ultima dată nivelul de radiație din Moldova a depășit norma admisibilă în anul în care s-a produs avaria la stația atomo-electrică de la Cernobâl.

 

CHIȘINĂU, 10 aug – Sputnik. În Moldova, fondul radiației în cazul incendiilor de tipul celui care a izbucnit sâmbăta trecută în zona de excludere a centralei atomo-electrice de la Cernobâl poate fi nesemnificativ și, cu siguranță, nu va depăși norma, a declarat luni pentru „Sputnik-Moldova” Violeta Balan, șefa Centrului Monitoring al Calităţii Aerului Atmosferic şi Radioactivităţii Mediului.  

Incendiul care a izbucnit sâmbătă trecută în zona de excludere a  centralei atomo-electrice de la Cernobâl s-a extins pe o suprafață de 32 ha de câmpie cu iarbă uscată. Duminică a fost descoperit un nou focar în aceeași zonă, pe o suprafață de 60 ha. De această dată ardea pădurea. Departamentul Situații excepționale al Ucrainei a comunicat că situația este ținută sub control.

Balan a menționat că în prezent doza radiației din zona respectivă nu mai este cea care era la momentul catastrofei de la Cernobâl. De aceea, practic, este imposibil ca radiația de acolo să ajungă până la noi în Moldova. Factorii meteorologici prognozați pentru următoarele zile nu pot contribui nicidecum la ridicarea nivelului acestui parametru mai sus de norma de 25 microroentgeni.

Potrivit specialistului, Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale este cel care răspunde de acțiunile care se întreprind în asemenea situații.   Описание: http://editor.sputnik.md/img/article_icon.gif

Centrul Monitoring al Calităţii Aerului Atmosferic şi Radioactivităţii Mediului doar constată faptul. Și nu este cazul de presupus „ce-ar fi dacă ar fi…”  Nu are de ce să ne fie frică. Faptul că există radiația ultravioletă nu are nici o legătură cu indicatorii radiației ionizante. Indicatorii respectivi sunt verificați zilnic, de două ori: dimineața și seara, a specificat Balan.

Aceste date sunt expediate la Guvern și la Ministerul Mediului.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de la 7 până la 10 august nivelul radiației în Moldova nu a depășit norma de 25 microroentgheni pe oră, constituind 10 – 22 microroentgheni.

 

 

Fluxul de știri
0