Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova renunţă la vaccinul poliomielitic oral trivalent

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaМедик с лекарством
Медик с лекарством - Sputnik Moldova
Abonare
Din 1 mai, Moldova renunţă la vaccinul poliomielitic oral trivalent în favoarea vaccinului poliomielitic oral bivalent.

CHIŞINĂU, 25 apr – Sputnik. Republica Moldova, alături de alte 152 de ţări, va trece de la imunizarea cu vaccinul poliomielitic oral trivalent la vaccinul poliomielitic oral bivalent. Acțiunea se încadrează în Planul Global de eradicare a poliomielitei. Producerea vaccinului poliomielitic oral trivalent a fost suspendată, iar până la 30 aprilie, ultima zi de folosire a vaccinului, țările trebuie să-și utilizeze rațional toate rezervele cu imunizarea maximă a persoanelor eligibile. 

medicina - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Atenţie! Medicii avertizează asupra riscului de infectare cu poliomielită

Ministerul Sănătății anunță că, până la 28 aprilie, noul tip de vaccin va fi livrat tuturor Centrelor de Sănătate Publică din ţară. La 30 aprilie, în toate instituţiile medicale care prestează servicii de imunizări antipoliomielitice se vor extrage toate cantităţile rămase de vaccin vechi şi nimicite.

„Republica Moldova, ca țară liberă de poliomielită, va continua punerea în aplicare a măsurilor ce vizează păstrarea bunăstării epidemiologice privind poliomielita”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Poliomielita este o boală infecțioasă epidemică, contagioasă provocată de un virus specific, care produce leziuni anatomice în substanța cenușie a măduvei spinării, atingând celulele nervoase motorii. Boala se manifestă prin febră, tulburări digestive, somnolență și dureri în mușchii membrelor, urmate de paralizii localizate de obicei la membrele inferioare sau paralizii infantile. Vaccinarea anti-poliomielitică a început în anul 1955. Din anul 1993 în ţara noastră nu au mai avut loc cazuri de poliomielită.

Fluxul de știri
0