Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Atenţie! Medicii avertizează asupra riscului de infectare cu poliomielită

© Sputnik / Rodion Procamedicina
medicina - Sputnik Moldova
Abonare
CNSP vine cu unele măsuri suplimentare de prevenire a poliomielitei, ce ţin de agravarea situaţiei în unele zone ale Ucrainei.

CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice din Moldova atenţionează în privinţa persistenţa riscului de infectare cu virusul poliomielitei şi le recomandă cetăţenilor să se asigure că au fost vaccinaţi contra acestei boli.

Centrul Naţional de Sănătate Publică din Moldova a fost informat de către Punctul Focal pentru Regulamentul Sanitar Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) despre înregistrarea a 2 cazuri confirmate de infectare cu tulpini derivate tip 1 din vaccinul polio în regiunea Transcarpatică din sud-vestul Ucrainei. Cazurile au fost înregistrate la 2 copii, cu vârstele de 10 luni și 4 ani, cu debutul paraliziei la 30 iunie și 7 iulie.

Conform notificării, o perioadă îndelungată în Ucraina persistă riscul de apariție a cazurilor de poliomielită, legat de acoperirea nesatisfăcătoare a populaţiei cu imunizări, care în anul 2014 a constituit doar 50la sută.

Centrul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea obligatorie a persoanelor care călătoresc în alte ţări şi îndeosebi cu zone afectate de poliomielită.

Persoanelor rezidente şi vizitatorilor ţărilor afectate, care s-au aflat în zonele cu risc pe un termen mai mare de 4 săptămâni, le este recomandată administrarea unei doze suplimentare de vaccin VPO sau de vaccin polio inactivat, în termen de la 4 săptămâni până la 12 luni de la călătorie.

În Republica Moldova, conform Calendarului naţional de imunizări, prevenirea bolii este gratuită. Administrarea vaccinului oral contra poliomielitei (VPO), precalificat de OMS, se efectuează la vârsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni, 22-24 luni şi 6-7 ani.

Poliomielita este o infecție virală, provocată de virusul poliomielitic, care se transmite pe cale fecal-orală sau respiratorie, ce invadează sistemul nervos central şi determină paralizii flasce, uneori ireversibile, la nivelul membrelor, în cazuri grave afectează măduva spinării ce duce la stoparea respiraţiei. Manifestările clinice ale poliomielitei se caracterizează prin febră, dureri de cap şi musculare, urmate de dezvoltarea paraliziei.

În prezent, singura metodă specifică de prevenire a poliomielitei este imunizarea universală a populaţiei cu vaccinul antipoliomielitic.

Fluxul de știri
0