Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

O speranţă pentru copiii rupţi din braţele părinţilor de autorităţile norvegiene

© SputnikPlâns de copil
Plâns de copil - Sputnik Moldova
Abonare
Sechestrarea celor cinci copii ai familiei Bodnariu de către autorităţile norvegiene a trezit un val de proteste în 22 de ţări. Pe marginea acestui caz s-a pronunţat şi Comisarului European pentru Drepturile Omului, Rnils Muiznieks.

CHIŞINĂU, 25 apr – Sputnik. Reprezentanţii mai multor organizaţii pentru drepturile omului au organizat proteste în 22 de ţări, încercând astfel să sesizeze instituţiile europene şi norvegiene în legătură cu drama familiei Bodnariu, care în luna noiembrie 2015 a fost lipsită de toţi cei cinci copii de către autorităţile norvegiene. Fiind sesizat de către deputatul moldovean, Valeriu Ghileţchi, în legătură cu acest caz, Comisarul European pentru Drepturile Omului, Rnils Muiznieks, a declarat că separarea copiilor de părinţii lor poate fi admisă numai în cazuri extreme şi excepţionale, atunci când copilul ar putea suferi daune serioase din cauza comportamentului părinţilor. Dar şi în astfel de situaţii separarea poate fi doar o soluţie temporară.

Детдома и интернаты Крыма обеспечены теплом и светом, copii - Sputnik Moldova
Societate
Un oficial român a condamnat abuzurile autorităţilor norvegiene faţă de copii

„Îndepărtarea copiilor pe baza unui ordin administrativ provizoriu în locul unei hotărâri judecătoreşti, contravine Rezoluţiei 2049, adoptată anul trecut de această Adunare. Care este opinia dumneavoastră cu privire la această practică în unele dintre statele noastre membre? Mai specific, în Norvegia, serviciile sociale au luat cinci copii dintr-o familie mixtă formată dintr-un cetăţean român şi o cetăţeană norvegiană, ceea ce a condus la un val de proteste la nivel internaţional, care sâmbăta trecută s-a desfăşurat în 22 de ţări” – aceasta a fost întrebarea deputatului moldovean Valeriu Ghileţchi adresată lui Rnils Muiznieks.

Răspunsul comisarului european a fost următorul:

„Separarea copiilor de părinţi este o chestiune mai largă şi aici se cere maximă prudenţă, pentru că noi trebuie să ne întrebăm ce este mai bine în interesul copilului. Cel mai bun lucru în interesul copilului aproape întotdeauna este ca acesta să fie cu părinţii săi”.

Muiznieks a mai subliniat că „doar în cazuri extreme şi excepţionale, când copilul poate suferi daune serioase din cauza comportamentului părinţilor, el ar trebui separat temporar de părinţi”.

Potrivit comisarului european, instituţiile trebuie să intervină „pentru a susţine familiile, ca acestea să rămână împreună şi copiii să fie cu familiile lor”.

„Separarea copiilor de părinţi trebuie să aibă loc doar în ultima instanţă şi doar pentru o perioadă foarte scurtă”, a conchis Muiznieks.

Familia Bodnariu a fost lipsită de cei cinci micuţi la 16 noiembrie 2015. Atunci, reprezentanţii instituţiei pentru protecţia copilului din Barnevernet le-au luat pe cele două fete ale familie de la şcoală, fără avizarea părinţilor, iar peste câteva ore au venit la domiciliul acestei familii, în timp ce acasă era doar soţia şi au luat în mod forţat alţi doi copii (doi băieţi). Acasă a rămas mama cu un copil de trei luni. După câteva zile, colaboratorii aceleiaşi instituţii din Norvegia au venit iarăşi la domiciliul acestei familii şi fără a avea vre-o hotărâre judecătorească, au smuls din braţele mamei şi pruncul de trei luni.

Reprezentanţii autorităţilor norvegiene au declarat că în familia respectivă copiii ar primi o educaţie periculoasă iar părinţii ar manifesta un „comportament radical creştin” şi ar „îndoctrina copiii”.

Anterior şi senatorul român, Titus Corlăţean, a condamnat comportamentul abuziv al serviciilor sociale din Norvegia, care au instituit custodia asupra celor cinci copii (dintre care unul sugar) ai familiei Bodnariu. Oficialul român a condamnat comportamentul abuziv al instituţiei norvegiene menţionate și respectiv interpretarea abuzivă a principiului „interesului superior al copilului” şi „a solicitat raportorului APCE să includă acest caz în raportul care va fi prezentat plenului Adunării și să investigheze cele întâmplate, astfel încât copiii să fie returnați părinților”.

Fluxul de știri
0