Politolog rus: existența poporului român este amenințată grav

© esa.intRomânia, imagine din satelit
România, imagine din satelit - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia nu este construită pe modelul naționalismului, concept modern, ci pe ideea Imperiului multietnic luată de la Imperiul Bizantin. Dacă neamul nu are o misiune în istorie, el dispare, a precizat politologul rus Aleksandr Bovdunov.

BUCUREŞTI, 25 apr — Sputnik. România este subdezvoltată pentru că aparține unei structuri supranaționale ce a dizolvat suveranitatea neamului, a spus analistul Katehon Aleksandr Bovdunov în dialogul cu jurnalistul de la Chișinău Iurie Roşca.

Politologul rus a ținut să precizeze că nu e naționalist. El a spus că Rusia în toată istoria ei a fost Imperiu, un ansamblu de etnicități, nu o națiune conceptualizată în modernitate.

"Eu nu sunt naționalist. Pentru mine națiunea ca și concept este un construct artificial al modernității. Eu aparțin tarii care toata istoria sa a fost un ansamblu al etnicității, a fost Imperiu. Această idee imperială a fost luată de la Imperiul Bizantin", a mărturisit Bovdunov.

МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova
Voce de la Moscova, despre planurile Rusiei de a cuceri estul Europei

El crede însă că în ceea ce privește spațiul est-romanic, situația este diferită. România și Republica Moldova au fost create ca state naționale, deși aceste proiecte ale modernității nu au avut și nu au nici azi spații de dezvoltare. Iar în prezent, a spus Bovdunov, România este într-o unitate supranațională unde statul național este perceput ca ceva din secolul al XIX-lea, însă o unitate de asemenea lipsită de posibilitățile dezvoltării.

România și-a pierdut suveranitatea, iar în acest moment existența poporului român este amenințată grav.

"Karl Schmitt conectează noțiunea de suveranitate cu existența. Suveranitatea este un act existențial. Suveranitatea trebuie să fie exprimată în gesturile existențiale. Conectarea dintre această noțiune de națiune și noțiunea de neam. Neam, folk, narod sunt legate cu misiunea istorică", a precizat politologul.

Neamul este comunitatea care trăiește în istorie și are misiune istorică. Dacă neamul nu are misiune în istorie, dispare ca subiect suveran, a încheiat Aleksandr Bovdunov, licențiat în Relații Internaționale și principal analist al centrului de expertiză Katehon.

Fluxul de știri
0