Voce de la Moscova, despre planurile Rusiei de a cuceri estul Europei

© Sputnik / Рамиль СитдиковМИА "Россия сегодня"
МИА Россия сегодня - Sputnik Moldova
Abonare
Miturile existente atât în spațiul est-european, cât și în spațiul rus, nu reprezintă esența culturală a acestor națiuni. Sunt cultivate imagini false pentru ca dialogul să nu existe în această parte a lumii, a spus un intelectual rus.

BUCUREŞTI, 22 apr — Sputnik. În Rusia există mitul că România e principalul dușman pentru că vrea să anexeze Republica Moldova, ceea ce este neadevărat, a precizat recent analistul Katehon Aleksandr Bovdunov.

Бухарест - Sputnik Moldova
Opinie de la Moscova: România nu mai e stat suveran

Stereotipurile sunt adevăratul dușman al țărilor din estul Europei, crede politologul. Într-un dialog purtat cu jurnalistul de la Chișinău Iurie Roşca, gânditorul rus a vorbit detașat despre imaginile false în care fostele națiuni comuniste își consumă energiile.

"Stereotipurile dăunează foarte mult nu numai percepției ruse în Republica Moldova. Miturile care nu manifestă esența culturii și care nu manifestă rolul acestui spațiu în dialogul cultural, dar şi în dialogul geopolitic. Pentru că este spațiul necunoscut, dar ceva ce este cunoscut este legat tocmai cu aceste mituri", a spus Aleksandr Bovdunov.

Politologul rus a afirmat că există şi în Rusia mitul conform căruia România este principalul duşman în ceea ce privește Republica Moldova. Însă aceasta este o idee falsă, deoarece România nu este stat suveran și nu poate anexa Republica Moldova. Doar NATO sau Uniunea Europeană pot anexa Republica Moldova, a mai precizat Aleksandr Bovdunov.

Miturile din spațiul român sunt aceleași. Există în România o frică nejustificată față de Rusia.

"Există frica faptului că Rusia visează să cucerească aceste teritorii și să creeze spațiul colonial în statele locuite de români. În Rusia nu există aceste planuri. Pentru Rusia sunt probleme mult mai importante în Siria, în estul Ucrainei, în conflictul geopolitic cu vestul și cu Statele Unite", a punctat Aleksandr Bovdunov.

El a mai menționat că România nu este de mare importanță pentru elita rusă.

Alexandr Bovdunov este licenţiat în Relații Internaționale şi analist principal în cadrul think-tank-ului Katehon.

Fluxul de știri
0