Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii care au furat din muzeul italian Castelvecchio ar fi căutaţi la Odesa

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaГорода Мира. Верона
Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Abonare
Organele de drept din Odesa ar fi în căutarea unui grup de cetăţeni străini care au furat în 2015 tablouri de mare valoare dintr-un muzeu de la Verona. Totodată, sunt căutate şi picturile furate.

CHIŞINĂU, 23 apr — Sputnik. Potrivit agenţiei UNIAN, acest lucru ar putea fi dedus dintr-o decizie a judecătoriei sectorului Primorsc din Odesa, textul căreia a ajuns în posesia agenţiei.

Judecătorul de instrucţie Ludmila Gaevaia a examinat demersul unui anchetator al Direcţiei naţionale de poliţie în care este solicitată permisiunea pentru accesul temporar la informaţia care constituie secret de stat.

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii au gust - au furat în Italia tablouri de Rubens şi Tintoretto

Anchetatorul şi-a motivat rugămintea prin necesitatea realizării unei însărcinări privind acordarea ajutorului juridic internaţional organelor competente din Italia.

Astfel, la 15 noiembrie 2015 persoane necunoscute au furat 17 tablouri de o valoare inestimabilă, printre care Rubens, Mantegna, Tintoretto, Pisanello, din Muzeul Castelvecchio din Verona (Italia).

„S-a stabilit că de comiterea acestei crime sunt suspectaţi întemeiat cetăţeni ai Moldovei", se menţionează în decizia citată de UNIAN.

Sursa mai notează că suspecţii — originari din Moldova, ar fi fost daţi anterior în urmărire generală pentru trafic de persoane, producerea şi păstrarea substanţelor narcotice în proporţii deosebit de mari.

După cum se menţionează în demersul anchetatorului, persoanele străine respective s-ar ascunde la Odesa, la fel şi tablourile furate. Se presupune că aceştia ar fi ajutaţi să se ascundă de către ruda unuia dintre bănuiţi.

Города Мира. Верона - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Picturile furate din Muzeul Castelvecchio nu sunt în Moldova

Presupunerile anchetatorilor au la bază convorbirile telefonice dintre suspecţi şi alte nuanţe.

Potrivit deciziei citate de agenţie, judecătoarea a satisfăcut demersul anchetatorului. Decizia este valabilă timp de o lună de zile din data adoptării.

Presa italiană a relatat anterior că infractorii cu măști pe față au pătruns în noiembrie trecut în clădirea muzeului, l-au legat pe custode și au sustras operele de artă. Pentru toate acestea nu au avut nevoie decât de vre-o 10 minute.

Pe de altă parte, directorul Agenției pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor din cadrul Ministerului Culturii, consilierul municipal Ion Ștefăniță, a declarat în discuția cu jurnalistul Sputnik Moldova că Moldova nu putea fi punctul de destinație al celor 17 tablouri furate din muzeul Castelvecchio din Verona

Ștefăniță este sigur că astfel de tablouri nu aveau ca punct de destinație Moldova, ci tranzitau teritoriul nostru în drum spre o altă țară.

Potrivit mass-media italiene, valoarea tablourilor furate se ridică la 20 milioane de euro.

Fluxul de știri
0