Sondaj: cei mai mulți dintre moldoveni sunt împotriva aderării la NATO

© Flickr / Medien BundeswehrНАТО
НАТО - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul organizării unui referendum în problema aderării Republicii Moldova la NATO, 40% din populația țării ar vota împotriva acestei "uniuni" și doar 16% dintre respondenți ar vota "pentru".

CHIȘINĂU, 22 apr — Sputnik. În cazul organizării unui referendum național, majoritatea cetățenilor moldoveni, ar vota împotriva aderării Moldovei la NATO, arată datele unui sondaj publicat pe site-ul Institutului Republican Internațional (IRI) al SUA.

Марш унионистов 27 марта - Sputnik Moldova
Sondaj: unirea Moldovei cu România să se decidă prin referendum

Potrivit Constituției Moldovei, Republica Moldova are statut de neutralitate, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În țară activează Centrul Informațional al Alianței.

Cercetarea a arătat că pentru aderarea ţării la NATO s-a pronunţat 16 la sută din populație (în comparație cu 31% în octombrie 2014), iar 40% sunt împotrivă (31%, conform rezultatelor cercetării din toamna anului 2014). Alți 24 la sută dintre cetățeni nu ar fi participat în general la vot, iar 20 la sută nu au un răspuns clar la această întrebare.

Datele sondajului mai arată că 41% dintre locuitorii Moldovei se pronunţă pentru integrarea ţării în Uniunea Economică Eurasiatică. Pe când 40% dintre respondenți ar prefera integrarea Moldovei în UE. Potrivit sondajului, cetățenii moldoveni se pronunță pentru dezvoltarea relațiilor de parteneriat atât cu Rusia, cât și cu UE.

Sondajul a fost efectuat în perioada 11-25 martie 2016, pe un eșantion de 1500 de persoane, cu vârste de peste 18 ani. Marja de eroare constituie +/- 2,8%.

Fluxul de știri
0