Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: majoritatea moldovenilor sunt împotriva aderării la NATO

© Flickr / Medien BundeswehrNATO
NATO - Sputnik Moldova
Abonare
În cazul organizării unui referendum în problema aderării Republicii Moldova la NATO, 40% din populația țării ar vota împotriva acestei "uniuni" și doar 16% dintre respondenți ar vota "pentru".

CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. În cazul organizării unui referendum național, Majoritatea cetățenilor Moldovei, ar vota împotriva aderării Moldovei la NATO, arată datele unui sondaj publicat pe site-ul Institutului Republican Internațional (IRI) al SUA.

Potrivit Constituției Moldovei, Republica Moldova are statut de neutralitate, dar din 1994 țara cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. În țară activează Centrul Informațional al Alianței.

Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii nu vor în NATO şi pledează pentru neutralitate

Cercetarea a arătat că pentru aderarea ţării la NATO s-a pronunţat 16 la sută din populație (în comparație cu 31% în octombrie 2014), iar 40% sunt împotrivă (31%, conform rezultatelor cercetării din toamna anului 2014). Alte 24% dintre cetățeni nu ar fi participat în general  la vot, iar 20% nu au un răspuns clar la această întrebare.

Datele sondajului mai arată că 41% dintre locuitorii Moldovei, alegând vectorul de dezvoltare externă a Moldovei, se pronunţă pentru integrarea ţării în Uniunea Economică Eurasiatică. Pe când 40% dintre respondenți ar prefera integrarea Moldovei în UE. Potrivit sondajului, cetățenii Moldovei se pronunță pentru dezvoltarea relațiilor de parteneriat atât cu Rusia, cât și cu UE.

Sondajul a fost efectuat între 11 și 25 martie 2016. La el au participat 1500 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani. Eroarea maximală constituie +/- 2,8%.

Fluxul de știri
0