Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După majorare, salariul minim din RM va fi cel mai mic din Europa

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 și 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Începând cu luna mai anul curent, pragul de jos al remunerării muncii în Moldova va crește cu aproximativ 9 euro. Totuși, acest indice va fi în continuare de câteva ori mai mic în comparaţie cu indicilor analogici din țările europene.

CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. În Moldova, salariul minim în sectorul real se majorează cu 200 de lei (8,9 euro). Decizia respectivă a fost adoptată de Guvernul RM.

Astfel, începând cu 1 mai 2016, indicele de control aprobat oficial va atinge două mii o sută de lei (93,7 euro) pentru o durată lunară medie a timpului de muncă de 169 ore, ceea ce echivalează cu raportul de 12,43 lei (0,5 euro) pe oră.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pentru un trai decent o familie are nevoie de un salariu de 10 mii de lei lunar

„Mărimea minimă garantată a salariului în sectorul real este revăzut anual în funcție de creșterea anuală totală a indicelui prețurilor de consum și creșterea productivității muncii la nivel național", a spus Stela Grigoraș, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Totuși, pragul de jos al salariului în Republica Moldova nu se ridică nici până la nivelul celor mai modești indici analogici din țările Europei. Cel mai mic salariu minim este înregistrat în Bulgaria și constituie 214 euro pe lună.

Lider absolut la capitolul mărimea salariului minim în Europa este Luxemburgul. Cetățenii acestui stat european primesc lunar cel puțin 923 de euro.

Fluxul de știri
0