Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

UJ din FR consideră abuzive acţiunile îndreptate împotriva Sputnik Turcia

© Sputnik / Владимир ФедоренкоСоюз журналистов России
Союз журналистов России - Sputnik Moldova
Abonare
Blocarea site-ului de limbă turcă a agenţiei Sputnik şi expulzarea redactorului-şef al acesteia din ţară a constituit obiectul unor îngrijorări serioase din partea organizaţiilor profesionale de presă, naţionale şi internaţionale.

CHIŞINĂU, 20 apr — Sputnik. Blocarea activităţii site-ului Sputnik Turcia, urmată apoi de expulzarea redactorului-şef Tural Kerimov, constituie o încălcare gravă din partea autorităţilor turce a normelor internaţionale, în raport cu reprezentanţii mass-media ruse, consideră secretarul Uniunii Jurnaliştilor din Rusia (UJR), Nadejda Ajghihina.

Redactorul-şef al agenţiei Sputnik Turcia, Tural Kerimov, a comunicat că autorităţile turce i-au interzis intrarea în ţară şi l-au lăsat fără acreditare. Potrivit acestuia, în hârtia care i-a fost înmânată se spune că este un pasager căruia i-a fost interzisă intrarea în Turcia, fără nicio altă explicaţie. Incidentul a avut loc pe aeroportul Ataturk de la Istanbul. Lui Kerimov i s-a propus să se întoarcă în Rusia chiar cu prima cursă.

„Drepturile jurnaliştilor în Turcia constituie obiectul unor îngrijorări serioase din partea organizaţiilor profesionale internaţionale. Federaţiile Internaţională şi cea Europeană de Jurnalism, dar şi OSCE, UNESCO şi multe alte organizaţii, îndeamnă în permanenţă autorităţile acestei ţări să respecte munca reprezentanţilor mass-media, atât naţionale, cât şi internaţionale", a declarat Ajghihina.

Sputnik Турция - Sputnik Moldova
Site-ul Agenției Sputnik Turcia, ajuns sub incidenţa "măsurilor administrative"

Potrivit acesteia, Uniunea Jurnaliştilor din Rusia a participat la acţiunile de susţinere a jurnaliştilor din Turcia, care au fost supuşi represaliilor în legătură cu activitatea lor profesională.

„Cu părere de rău, jurnaliştii ruşi s-au confrunta în repetate rânduri cu abuzurile şi încălcarea tuturor normelor internaţionale cu privire la reprezentanţii mass-media din partea autorităţilor turce. UJR a făcut deja numeroase declaraţii în acest sens. Sperăm că organizaţiile internaţionale vor da o apreciere adecvată ultimelor fapte — deportarea jurnalistului rus şi blocarea unei instituţii media ruse, care constituie o încălcare flagrantă a normelor internaţionale", specificat secretarul UJR.

Joia trecută, în Turcia a fost blocat site-ul agenţiei Sputnik. Sâmbătă, mass-media turce au informat că instanţa a confirmat decizia Direcţiei pentru telecomunicaţii a Turciei privind blocarea accesului la un şir de site-uri din ţară, inclusiv site-ul rus Sputnik. Un demers în acest sens a fost adresat instituţiei de către departamentul pentru securitate de pe lângă guvernul Turciei.

În legătură cu blocarea site-ului Agenţiei de ştiri şi radio Sputnik de către autorităţile turce, redacţia a început publicarea materialelor pe conturile de Facebook şi Twitter.

Fluxul de știri
0