Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ostalep: opoziția nu este pregătită să preia puterea

Abonare
Inițiativa de a aboli imunitatea parlamentară nu va diminua din influența pe care o are astăzi majoritatea de guvernământ, ci dimpotrivă vine să-i consolideze pozițiile.

CHIŞINĂU, 19 apr – Sputnik, Sergiu Praporșcic. Fostul ministru adjunct de Externe, analistul politic Valeriu Ostalep consideră că puterea a inițiat abolirea imunității parlamentare pentru ca să-i poată constrânge pe unii deputați din opoziție să voteze anumite proiecte pentru care nu are suficiente mandate în cadrul majorității parlamentare. Ostalep consideră că, cel mai probabil, va fi vorba despre proiecte de revizuire a Constituției.

Abolirea imunității parlamentare, în avantajul puterii

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Imunitatea nu va mai fi un paravan pentru deputaţii certaţi cu legea

“Nu ne putem aștepta ca puterea să aibă o inițiativă care să nu-i convină. În sine, această inițiativă este una bună. Eu i-aș lipsi pe deputați și pe funcționarii de rang înalt chiar și de pașapoarte diplomatice și de alte privilegii care nu-și au loc într-un stat democratic. Dar momentul în care s-a recurs la această inițiativă cu imunitatea parlamentară este foarte dubios și felul în care ea a fost lansată pe mine mă fac să cred că scopul adevărat al acestei inițiative este pentru a exercita presiune asupra unor deputați. Eu nu am altă explicație, pentru că îmi vine greu să cred că puterea se gândește la disciplinarea parlamentarilor și la democratizarea societății”, a declarat Valeriu Ostalep într-un interviu acordat Studioului Radio Sputnik Moldova.

Quo vadis, Moldova?

Valeriu Ostalep susține că este puțin probabil ca în timpul protestelor din 24 aprilie să aibă loc ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine. El afirmă însă că alt lucru ar trebuie să ne îngrijoreze și anume prăpastia tot mai mare care apare între populația țării și guvernare, în modul absolut diferit de a percepe situația din țară. Majoritatea populației este absolut nemulțumită de situația din țară, de stagnarea în care ne aflăm.

“Situația din țară nu poate fi schimbată prin faptul că opoziția va organiza proteste, iar guvernarea le va combate. Întotdeauna a existat lupta dintre putere și opoziție. Ceea ce este cu adevărat grav este faptul că după atâția ani de criză politică, de dificultăți de tot genul, am ajuns într-un moment în care nimeni nu poate să răspundă la întrebarea: dar, de fapt, ce face Republica Moldova, care sunt prioritățile, încotro se îndreaptă, car este proiectul ei de țară? Iată la întrebarea aceasta nimeni nu are un răspuns”, a declarat Valeriu Ostalep.

Expertul consideră că nici opoziția, fie că e vorba de Platforma DA, Partidul Nostru sau Partidul Socialiștilor, nu are răspunsuri la aceste întrebări.

“Opoziția nu dă semne că ar fi pregătită să preia puterea. Noi auzim de la liderii opoziției doar că strigă “Jos guvernanții!”. Indiscutabil, actualii guvernanți trebuie schimbați. Dar opoziția nu prezintă niște viziuni clare de schimbare a situației din țară și, mai ales, cu ce resurse financiare și umane va fi realizat lucrul acesta", este de părere Ostalep.

În opinia acestuia, oamenii care știu cum trebuie reformate structurile de stat pot fi numărați pe degete.

"Nu am nicio certitudine că există un număr critic de oameni profesioniști care așteaptă să se schimbe guvernarea ca ei să sară și să pună umărul. Și asta nu pentru că ei nu ar dori să facă lucrul acesta, ci pentru că nu avem astfel de specialiști. Probabil că și din acest motiv opoziția nu se grăbește să spună care sunt planurile ei de după alegeri, ce va face dacă va veni la guvernare”, a conchis analistul politic.

În Parlament, totul e cu susul în jos

Российско-молдавские отношения: реалии и перспективы - Sputnik Moldova
Politică
Roşca: abolirea imunităţii deputatului va demola bazele parlamentarismului

Expertul consideră că Republica Moldova are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, dar nu pentru că acest lucru îl cere opoziția, ci pentru că guvernarea s-a deligitimat

“Sunt un adept al alegerilor parlamentare anticipate. Dar nu pentru că acest lucru îl cere opoziția. Alegerile sunt necesare pentru ca să vedem căror forțe politice poporul este gata să le acorde mandatul de a guverna, care sunt preferințele politice ale electoratului. Mai ales că acum guvernarea este susceptibilă că nu mai este legitimă. Timp de un an, în Parlament au avut loc schimbări atât de radicale încât nu poți să înțelegi cine și pe cine reprezintă. Fracțiunea PLDM s-a scindat și nu e clar dacă deputații liberal-democrați îi mai reprezintă pe cei care le-au acordat mandatul, care i-au votat. Pe urmă avem Platforma Social-Democrată, deputații căreia au intrat în Parlament pe listele Partidului Comuniștilor. Ei pe cine reprezintă, ce segment al populației? Liberalii și-au schimbat viziunile. PDM se declară de centru, dar votează cu liberalii, care sunt de dreapta și unioniști. Totul s-a întors cu fundul în sus”, a declarat Ostapel.

Fostul ministru adjunct de Externe spune că legitimitatea întregului Parlament este pusă la îndoială mai ales după ce s-a constatat că în 2014 partidul lui Renato Usatâi a fost scos ilegal din cursa electorală.

Fluxul de știri
0