Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum a reuşit iubita lui Filat, dată în urmărire internaţională, să ajungă în UE

© Sputnik / Мирослав РотарьПограничная полиция
Пограничная полиция - Sputnik Moldova
Abonare
Olga Roman, amanta ex-premierului RM, dată în urmărire internațională, a reușit să traverseze câteva frontiere și să ajungă pe căi ocolite pe teritoriul Uniunii Europene, în România.

CHIȘINĂU, 19 apr — Sputnik. Olga Roman care figurează în dosarul în care este învinuit ex-premierului RM, Vladimir Filat, a ajuns prin Transnistria în Ucraina, iar de acolo — în România, transmit mai multe medii de informare din Republica Moldova.

Vlad Filat 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce nu a fugit Vladimir Filat din Moldova

Roman a fost dată în urmărire internațională prin Interpol la sfârșitul lui decembrie 2015. Ea este învinuită de spălare de bani și mărturii false. Organele ocrotirii ordinii de drept din RM dispun de mandat de arest pe un termen de 30 de zile pe numele acesteia.

Jurnaliștii de la Sputnik și-au pus întrebarea cum a fost posibil ca o persoană dată în urmărire să traverseze câteva frontiere și să ajungă pe teritoriul UE, mai exact, în România.

Potrivit unei sursei care a dorit să-și păstreze anonimatul, Olga Roman a ajuns, cel mai probabil, în România înainte de a fi dată în urmărire internațională.

„Tot ce ține de regiunea transnistreană se află în afara controlului Chișinăului. Acesta este un aspect. Plecarea ei în Ucraina, iar apoi în România, s-a produs probabil într-un interval de timp foarte scurt, și anume în aceeași seară în care aceasta a fugit", a menționat sursa.

În noaptea în care Roman a dispărut, organele de drept au presupus că aceasta se afla pe teritoriul țării, deoarece față de ea nu fuseseră aplicate nici un fel de măsuri preventive, a adăugat interlocutorul.

обручальные кольца inele verighete - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Gonţa divorţează de Filat: cum comentează jurnalista

„Există mai multe explicații cum a reușit ea să treacă în Transnistria, iar de acolo în România. Dar din care cauză Olga Roman a părăsit Republica Moldova, la această întrebare va trebui să răspundă chiar ea, atunci când va fi găsită și extrădată, dacă însă ea nu va decide să se întoarcă de bună voie", consideră expertul.

Referindu-se la faptul că, înainte de dispariţie, Roman ar fi putut lua legătura cu Filat, care se afla deja în izolator, și să primească „instrucțiuni", interlocutorul agenției Sputnik a menționat că ex-premierul avea posibilitatea să o contacteze, în pofida arestului preventiv.

„Cu Filat comunică și avocații. În afară de aceasta, el dispune săptămânal de 20 de minute pentru convorbiri telefonice. Cu alte cuvinte, au existat modalităţi de transmitere a informației dacă, desigur, aceasta a fost transmisă", a specificat sursa.

Olga Roman și Vladimir Filat au fost filmată cu o cameră ascunsă în timpul unei întâlniri intime. Acest material a fost postat pe rețelele de socializare în 2015, la scurt timp după arestarea lui Filat, acesta fiind învinuit de delapidarea unor sume mari din sistemul financiar-bancar al RM.

Fluxul de știri
0