Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Companiile germane au pus ochii pe Moldova. E de bine sau e de rău

© Sputnik / Мирослав РотарьАэропорт
Аэропорт - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe companii germane, potrivit unui oficial de la Berlin, consideră că piaţa Republicii Moldova este una destul de interesantă și de perspectivă.

CHIŞINĂU, 18 apr – Sputnik. Ute Kochlowski-Kadjaia, directorul Asociaţiei Europa de Est, susţine că mai multe întreprinderi din Germania, inclusiv mici şi mijlocii, manifestă interes sporit pentru posibilitatea de a face investiţii în Republica Moldova. Despre aceasta informează serviciul de presă al Guvernului, care a relatat luni despre întâlnirea ministrului Economiei, Octavian Calmîc, cu Hans-Joachim Fuchtel, membru al Bundestag-ului, secretar parlamentar de stat în cadrul Ministerului Federal al

Cooperării Economice şi Dezvoltării a Germaniei.

Marin Ciobanu - Sputnik Moldova
Politică
Despre secretul atragerii investitorilor străini şi impertinenţa politicienilor

Potrivit oficialului german, „un interes sporit în inițierea și dezvoltarea unor proiecte investiționale în țara noastră au mai multe întreprinderi mici și mijlocii din Germania”.

Aceste companii, potrivit lui Fuchtel, „consideră piaţa Republicii Moldova una destul de interesantă și de perspectivă”.

Totodată, potrivit deputatului german, „pentru aceasta avem nevoie de cadre profesioniste, securitate juridică și o implicare mai activă, inclusiv cu fonduri, din partea partenerilor interni”.

Ministerul Economiei precizează că la moment în Republica Moldova funcţionează 404 întreprinderi cu capital german. Investiţiile în capitalul social au însumat 683 milioane lei sau 6% din capitalul social total investit din străinătate.

Germania se clasează pe locul 5 în topul ţărilor care au investit în capitalul social al Republicii Moldova şi pe locul 6 după numărul de întreprinderi în care aceasta a făcut investiţii.

Mai mulţi experţi moldoveni susţin că guvernarea trebuie să creeze condiţii pentru a stimula cetăţenii moldoveni care au economii de bani să facă investiţii. Pentru asta însă e nevoie nu doar de un cadru legislativ adecvat, dar şi de structuri economice care ar funcţiona de o asemenea manieră, încât investiţiile să nu fie însoţite de riscuri prea mari.

Fluxul de știri
0