Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liderul sindicatelor din Moldova, despre principalele probleme ale angajaților

© Sputnik / Мирослав РотарьОлег Будза
Олег Будза - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit șefului CNSM, Oleg Budza, salariul minimal acoperă doar ceva mai mult de jumătate din minimul de existenţă, iar dinamica inflației devalorizează majorările salariale.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Una dintre principalele probleme ale muncitorilor din Moldova este că salariul minimal pe țară nu a fost majorat din octombrie 2014, a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Sputnik, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza.

Профсоюзы - Sputnik Moldova
Societate
Sindicate: în Moldova, salariul minim este cel mai mic din Europa

El a specificat că pragul de jos care se reglementează al salariului pe țară este până în prezent de doar 1000 de lei.

În același timp, a spus liderul CNSM, condițiile și nivelul de viață în Republica Moldova au scăzut considerabil, cel puțin, în comparație cu indicatorii de acum un an și jumătate. Prețurile de consum s-au majorat mai mult decât cu 16,9%, iar minimul de existență a crescut cu 6,6%.

"Astfel, salariul minim acoperă doar 57,6% din minimul de existenţă", a subliniat Budza.

Potrivit acestuia, prognozele macroeconomice nu sunt deloc optimiste — creșterea inflației în 2016 va constitui 11,4%, depășind majorarea salariului nominal pe economie (+9,8%).

Fluxul de știri
0