Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vrea sau nu Ghimpu să fie micşorat numărul de deputaţi în Parlamentul Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьМихай Гимпу
Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele PL susţine că numărul de deputaţi din Parlamentul Moldovei nu poate fi redus, deoarece el este proporţional cu numărul de locuitori din ţară.

CHIŞINĂU, 18 apr – Sputnik. Liderul liberalilor Mihai Ghimpu a declarat în cadrul unei emisiuni la postul public de radio că moldovenii nu sunt săraci din cauză că în Parlament sunt 101 deputaţi, ci din cauză că printre ei sunt hoţi. 

„Nu suntem săraci pentru că avem 101 deputaţi, în loc de 50 sau 60, ci din cauză că avem printre ei hoţi”, a declarat Ghimpu.

Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Politică
Incredibil. Ghimpu se retrage

Liberalul a mai precizat că reducerea numărului de deputaţi, solicitată de Platforma DA, nu se rezolvă la referendum.

„Republica Moldova are cel mai mic număr de deputaţi dintre statele mici. De exemplu, în ţările baltice, unde numărul populaţiei este mai mic decât în Moldova, parlamentele au 150 de deputaţi”, a menţionat deputatul.

Primul Parlament al Republicii Moldova a fost constituit din 371 de deputaţi. În anul 1994 a fost adoptată o nouă lege electorală prin care s-a trecut de la sistemul electoral majoritar la cel proporţional, fiind prevăzută şi micşorarea numărului de deputaţi până la 104 persoane. Ulterior, conform art.60, alin.(2) din Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994, numărul de mandate în Parlament a fost redus până la 101.

Fluxul de știri
0