A fost făcut primul din cei doi pași spre destituirea președintelui Braziliei

© Фотохост-агентство / Accesați arhiva multimediaПрезидент Федеративной Республики Бразилия Дилма Роуссефф
Президент Федеративной Республики Бразилия Дилма Роуссефф - Sputnik Moldova
Abonare
Legislatorii camerei inferioare a parlamentului au dat undă verde procedurii de impeachement lansată împotriva Dilmei Rousseff, aceasta fiind învinuită de implicarea în încălcări financiare.

CHIȘINĂU, 18 apr — Sputnik. Pentru destituirea președintelui țării, Dilma Rousseff, au votat duminică 342 de deputați, ceea ce constituie două treimi din numărul total de mandate din Congresul Braziliei.

Potrivit mass-media latino-americane, care fac referire la transmisiunea realizată de către postul TV Globo în direct din sala de ședințe, dezbaterile au fost tensionate, fiind însoțite de strigăte, pocnituri, fluierături la adresa adversarilor și chiar de încercarea de a intona cântece.

După ce au obținut 342 de voturi pentru impeachment, adepții destituirii lui Rousseff au început să sărbătorească zgomotos această victorie. Ei săreau, agitau pancarte cu inscripția „Da!".

Astfel, ideea destituirii a fost aprobată de către deputați, iar acum decizia finală va aparține camerei superioare — Senatului — care pe parcursul a zece zile trebuie să creeze o comisie specială, după care senatorii vor vota chestiunea destituirii președintelui.

Страны мира. Бразилия - Sputnik Moldova
Patriarhul BOR începe o vizită de trei zile în Brazilia

Pentru înlăturarea temporară de la putere a președintelui pe un termen de 180 de zile sunt necesare voturile a cel puțin 41 de senatori, iar pentru destituirea totală va trebui să fie convocată o ședință aparte a senatului condusă de președintele Curții Supreme de Justiție și obținerea a cel puțin 54 de voturi. În acest caz, până la alegerile din 2018, atribuțiile șefului statului vor fi executate de către vicepreședintele Michel Temer.

Opoziția braziliană încearcă să obțină destituirea președintelui. Anterior, deputații au adresat Congresului solicitarea demiterii lui Ruosseff și inițierea unei anchete, ea fiind suspectată de implicare în fraude fiscale și utilizarea mijloacelor statului pentru finanțarea realegerii sale.

Fluxul de știri
0