Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ministrul Mediului spune cât timp va mai avea apă Chişinăul

© Photo : Igor VzorovОбмеление Днестра, апрель 2016 г
Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova trece prin cea mai dură secetă hidrologică din ultimii 50 de ani, iar nivelul apei în Nistru și Prut abia ajunge la 30-35% din necesarul de apă.

CHIŞINĂU, 16 apr — Sputnik. Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a reacţionat la o ştire publicată de Agenţia Sputnik, care reflectă situaţia creată pe râul Nistru. 

Обмеление Днестра, апрель 2016 г - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Articolul din Sputnik a determinat Parlamentul să abordeze problema Nistrului

Potrivit investigaţiilor Sputnik, pe anumite porţiuni ale fluviului apa aproape că a dispărut, iar Nistrul poate fi uşor trecut de pe un mal pe altul pur și simplu pășind peste smârcuri.

Ministrul susţine că Republica Moldova trece prin cea mai dură secetă hidrologică din ultimii 50 de ani, iar nivelul apei în Nistru și Prut, abia ajunge la 30-35% din necesarul de apă pentru această perioadă a anului. Munteanu dă asigurări că indiferent de această situaţie, Chişinăul nu va rămâne fără apă.

„Cu adevărat la priza de apă a Chișinăului, aflată pe Nistru, la Vadul lui Vodă, este un nivel foarte scăzut de apă, dar toată lumea trebuie să știe că după Chișinău, în avalul fluviului Nistru, ultima priză importantă de apă, este cea a regiunii Odessa, respectiv ucrainenii de la barajul, din rațiuni inclusiv pragmatice, eliberează cantități suficiente de apă, astfel încât, să fie siguri că priza de apă a regiunii Odessa nu va fi pusă în pericol, iar în mod implicit nici priza de apă a Chișinăului", asigură ministrul Mediului. 

Munteanu recunoaşte în acelaşi timp că ar fi necesare anumite lucrări de coborâre a pompelor de apă la priza din Chişinău, la fel cum s-a făcut, în ultimul timp, la mai multe prize de apă pe râul Prut.

Potrivit datelor, 80% din cantitatea de apă a Prutului și Nistrului se acumulează pe teritoriul Ucrainei, în Carpați, de aceea cantităţile de precipitaţii căzute în Republica Moldova contribuie foarte puţin la nivelul apei în aceste râuri.

 

Fluxul de știri
0