Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va fi sau nu referendum constituţional în Moldova: decizia o va lua CSJ

© Sputnikalegeri, выборы
alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea de Apel a dat câştig de cauză iniţiativei Platformei DA de modificare a Constituţiei şi a obligat CEC să-şi anuleze decizia din 30 martie.

CHIŞINĂU, 14 apr — Sputnik. Curtea de Apel Chişinău a obligat, joi, Comisia Electorală Centrală (CEC) să organizeze referendumul cu privire la modificarea Constituţiei, solicitat de grupul de iniţiativă al Platformei „Demnitate şi Adevăr" (DA). 

Избирательная урна с гербом Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CEC: renunţarea la referendum nu va influența alegerea directă a președintelui

Curtea a anulat decizia CEC din 30 martie de a respinge propunerea de organizare a plebiscitului constituţional. Decizia Curţii de Apel poate fi atacată în termen de 15 zile la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

Secretarul CEC, Andrei Volentir, a declarat pentru Sputnik că CEC va ataca la CSJ decizia de astăzi a Curţii de Apel.

„Hotărârea Curţii de Apel este nefondată şi nu are acoperire legală. Judecata nu poate obliga CEC-ul să ia o decizie sau alta. Maximum ce poate face instanţa, este să ne oblige să revedem deciziile luate", a explicat Volentir.

CEC a respins iniţiativa Platformei DA deoarece nu au fost întrunite condiţiile prevăzute de lege la colectarea semnăturilor. Grupul de iniţiativă a reuşit să colecteze peste 400 de mii de semnături, însă nu a fost respectată condiţia ca cel puţin 200 de mii de semnături să fie adunate din cel puţin jumătate dintre unităţile teritorial-administrative de nivelul doi.

Fluxul de știri
0