Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: cine ar putea ocupa fotoliul de președinte al Republicii Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьПрезидентура Республики Молдова
Президентура Республики Молдова - Sputnik Moldova
Abonare
Sondajul de opinie realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova a demonstrat că majoritatea cetățenilor ţării nu are încredere în nici unul dintre politicienii moldoveni.

CHIȘINĂU, 13 apr — Sputnik. Dacă alegerile prezidențiale în RM ar avea loc duminica viitoare, ele ar fi câștigate de forțele de opoziție, acest lucru reieșind din datele sondajului sociologic „Vox populi", realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Curtea Constituțională (CC) a RM a anulat la 4 martie modificările introduse în legea supremă a țării pe data de 5 iulie 2000. Instanța a declarat ca fiind nevalabile toate rectificările operate la acea dată de către Parlament referitor la trecerea la alegerea președintelui țării cu majoritatea voturilor deputaților din Parlamentul RM. Astfel, CC a lăsat în vigoare mecanismul anterior de alegere a șefului statului: prin alegeri generale, egale, directe, secrete și de către întregul popor. Totodată, instanța a lăsat neschimbat prevederea potrivit căreia la postul de președinte al țării poate candida doar persoana care a atins vârsta de 40 de ani (și nu 35 de ani, cum era stipulat în lege până la modificările din 5 iulie 2000).

Alegeri 2015 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pregătirile secrete pentru alegerile prezidenţiale

Răspunzând la întrebarea deschisă, majoritatea respondenților (18,1%) ar susține candidatura liderului partidului de opoziție PSRM, Igor Dodon. Ex-ministrul Educației Maia Sandu ar beneficia de susținerea a 12,4% dintre respondenți. Liderul partidului extraparlamentar „Partidul nostru", Renato Usatîi, care încă nu a împlinit vârsta de 40 de ani și care nu va putea participa în cursa prezidențială, ar fi votat de 10,9% din intervievați; pentru Andrei Năstase, liderul „Platformei DA", și-ar da votul 10,3%, iar pentru președintele PCRM, Vladimir Voronin,  doar 6,9%.

Totodată, circa 45% dintre respondenți au fost indeciși, iar 9% au refuzat să răspundă la această întrebare.

Conform sondajului, alegând din lista cu potențialii candidați la funcţia de președinte, 32,1% din respondenți ar susține candidatura liderului socialiștilor, Igor Dodon. Ex-ministrul Educației, Maia Sandu ar fi susținută de 17,4% dintre respondenți; șeful „Platformei DA" Andrei Năstase — de 11,9%; liderul comuniștilor Vladimir Voronin — de 10,3%, iar liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă, ar beneficia de 5,9% de voturi.

În același timp, studiul a arătat că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova nu au încredere în nici unul dintre politicienii moldoveni.

Sondajul s-a desfășurat între 1 și 10 aprilie 2016, în 75 de localități ale ţării, pe un eșantion de 1189 de respondenți care au depășit vârsta de 18 ani. Marja de eroare este de +/-3%.

Mandatul actualului președinte al RM, Nicolae Timofti, a expirat la 23 martie curent. Însă acesta va continua să rămână în postul respectiv până la alegerea unui nou șef al statului.

Fluxul de știri
0