România, îngropată în falimente

© Sputnik / Сергей Кузнецов / Accesați arhiva multimediaLicitaţie, Аукцион
Licitaţie, Аукцион - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul procedurilor de faliment a explodat în 2015 cu peste 2.000 de firme faţă de anul 2014, deşi datele macroeconomice arată bine pe hârtie. Capitala se află pe primul loc în clasamentul falimentelor.

BUCUREŞTI, 12 Apr — Sputnik. Cu cât afacerea este mai dezvoltată, cu atât riscurile de insolvenţă şi faliment sunt mai mari, apreciază analistii KeysFin.

Один Евро - Sputnik Moldova
CE Hunedoara se află în insolvență și va intra în faliment

Reducerea TVA a readus consumul pe plus. Economia merge bine la nivel macro, dar în realitate falimentele firmelor se ţin lanţ, relatează ziare.com.

Potrivit unui studiu efectuat de KeysFin, o firmă de servicii de business information şi credit management, procedurile de faliment au explodat în 2015. Datele arată că 7.446 de firme se aflau în procedura de faliment, cu peste 2.000 de firme mai multe faţă de anul 2014 (5.434 societăţi).

Cele mai afectate sectoare sunt construcţiile (9%), comerţul cu alimente, băuturi şi tutun (5%) şi transporturile (4%). Cele mai multe societăţi care ajung în faliment au între 7 şi 9 ani de activitate.

Statistica mai arată că cele mai multe firme care au ajuns în faliment sunt din Bucureşti (1.402), apoi urmează judeţele Maramureş (428), Timiş (295), Braşov (294), Iaşi (288), Mureş (286), Constanţa (260) şi Argeş (252). Cele mai rentabile judeţe sunt Vaslui (38), Caraş Severin (44), Ialomiţa (44), Sălaj (48) şi Călăraşi (50).

"Cele mai multe falimente sunt în Bucuresti pentru că şi numărul firmelor este mai mare. De altfel, cu cât business-ul este mai dezvoltat, cu atât şi riscurile de insolvenţe şi falimente sunt mai mari. Situaţia din Vaslui, Caraş Severin şi Ialomiţa nu înseamnă că în aceste zone este un vad economic excelent, ci că afacerile sunt mai puţine decât în alte locuri", au menţionat analiştii KeysFin.

Cazul judeţului Brăila a fost studiat separat, la capitolul "judeţe în care numărul procedurilor de faliment a crescut spectaculos", potrivit Adevărul.

"În Arad avem înregistrate 124 de falimente faţă de 75 în 2014, în Brăila sunt 127 faţă de numai 43 cu un an înainte, iar în Cluj avem un număr dublu de proceduri de faliment (216)", precizează analiştii KeysFin, menţionaţi de Adevărul.

Fluxul de știri
0