BUCUREŞTI, 4 apr — Sputnik. Potrivit raportului administratorului judiciar, CE Hunedoara are datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanțelor Publice, relatează capital.ro.
Concedierea a jumătate dintre mineri este singura soluție de salvare a CE Hunedoara, consideră reprezentantul companiei de insolvență Euro Insol, Remus Borza. Acesta susţine că nu orice insolvenţă rezolvă problemele. Societatea a ajuns în această situaţie din cauza ingerinţei statului în managementul companiei. CE Hunedoara a intrat în insolvenţă pe 7 ianuarie 2016, având 6300 de angajaţi şi costuri de producţie a energiei de două ori mai mari decât preţul pieţei.
"Uitaţi-vă la Hunedoara. Este în insolvenţă şi o să intre în faliment. Sectorul minier trebuia reformat în 1990, cum au făcut şi polonezii. Până la urmă, această companie nu este vitală pentru sistemul energetic naţional. Noi avem 24.000 de MW putere instalată, la un consum care nu a depăşit niciodată 9.000 de MW. Deci vreo 2.000 de mineri cu vreo 700 de angajaţi pe zona de producţie de energie, adică 2.700 faţă de 6.000 cât sunt acum, evident contează la performanţa economică şi la costurile asociate fiecărui MWh produs" a subliniat Remus Borza.
Niciun guvern nu a luat vreo măsură radicală în Valea Jiului, având în memorie mineriadele, consideră Borza. Totodată, reprezentantul Euro Insol atenţionează că singura problemă în cazul falimentului CE Hunedoara ar fi dacă, vreodată, sistemul energetic ar colapsa chiar şi pentru un minut. Atunci pagubele ar fi incalculabile, de zeci de miliarde de euro. Numai pentru acest motiv societatea merită salvată şi restructurată, Borza adăugând că, în acest caz, societatea ar face diferenţa.
CE Hunedoara are datorii de 1,5 miliarde de lei, potrivit raportului administratorului judiciar, dintre care 1,2 miliarde de lei către Ministerul Finanţelor Publice.