În 12 ani România nu va mai avea terenuri arabile

© Sputnik / Egor Eremov / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых, agricultura
Уборка зерновых, agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
România este cea mai permisivă ţară din Europa în ce priveşte vânzarea pământurilor către străini şi are cele mai mari ferme industriale, potrivit Transnational Institute şi Land Matrix.

BUCUREŞTI, 12 Apr — Sputnik. Străinii au cumpărat în România un milion de hectare de teren agricol în mai puţin de doi ani şi jumătate, transmite Jurnalul Naţional. 

Clasa politică de la Bucureşti a creat un sistem economic şi legislativ în care oamenii sunt obligaţi să-şi vândă pământurile. Liberalizarea pieţei funciare pentru cetăţenii Uniunii Europene s-a făcut în aşa manieră încât România este cea mai permisivă ţară din Europa în privinţa vânzării terenurilor arabile către străini. În mai puţin de doi ani străinii au cumpărat un million de hectare de pământ. Dacă se continuă cu aceeaşi legislaţie şi fără o reformă agrară în care ţăranului să i se creeze mecanisme financiare şi piaţă de desfacere, România va pierde în 12 ani tot pământul arabil.

"Suntem singura ţară din Europa, din cele 28, în care cumpără cine vrea, cât vrea, fără nicio restricţie. Şi a patra sau a cincea din lume care a vândut cel mai mult din pământul său. Olanda, Germania, Italia au legislația în aşa fel, încât accesul este liber străinilor, însă condiţiile de aplicare ale legii sunt de aşa natură, încât nu se poate cumpăra. Dar pot să spună la noi vânzarea e liberă, dar e declarativ, când să cumperi efectiv, vezi că nu se poate", a spus Laurenţiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Agricultura - Sputnik Moldova
Străinii au acaparat 40 la sută din terenurile agricole ale României

Români sunt încurajaţi să vândă cu preţuri de 4.000-5.000 de euro hectarul, deşi pământul e cel mai bun din Europa. În Germania și Franța un hectar de teren agricol costă, în medie, 30.000 de euro, iar în Olanda, 80.000 de euro.

Străinii controlează deocamdată patru din cele 10 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Laurenţiu Baciu a explicat că între 1990 şi 2014 străinii au achiziţionat un milion de hectare de teren înfiinţând firme în România, dar din 1 ianuarie 2014, odată cu liberalizarea pieței funciare, au mai cumpărat încă un milion de hectare.

Transnational Institute, finanţat de Comisia Europeană, dar şi Land Matrix au descoperit că România a făcut printre cele mai multe tranzacţii funciare din Europa. Doar la Botoşani, într-o singură săptămână, un fond de investiţii a cumpărat 10 mii de hectare. Transnational Institute mai arată că mărimea agroholdingurilor este fără precedent în Uniunea Europeană. Maria Group, de exemplu, aparţine oamenilor de afaceri libanezi Sarkis Sarkis şi Laoun Youssef. Se întinde pe o suprafaţă de 65.000 ha, majoritatea terenului e în județul Călărași. Afacerea are port propriu, abator de sacrificare şi exportă carne și cereale în Orientul Mijlociu și Africa de Est.

Bardeau Holding, proprietatea contelui austriac von Bardeau, deţine 21.000 de ha în Arad, Timiș, Caraș-Severin şi Argeş. Are infrastructură de transport proprie, silozuri de depozitare a cerealelor, tehnologie de prelucrare și comercializare. 

Fluxul de știri
0