Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dezvăluire: Filat şi alţii din PLDM au luat decizia privind acţiunile BEM

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат 01/03/2016
Влад Филат 01/03/2016 - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova la şedinţele de partid poate fi decisă soarta unor bănci. Cel puţin asta rezultă din declaraţiile fostului preşedinte al CNPF, Artur Gherman, care a depus marţi mărturii la judecata în dosarul Filat.

CHIŞINĂU, 12 apr – Sputnik. Fostul preşedinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), Artur Gherman, care a fost audiat marţi de instanţa de judecată în calitate de martor pe marginea dosarului Filat a declarat la ieşirea din sala de judecată că emisia suplimentară de acţiuni la BEM a fost decisă de liderii PLDM.

Totodată, fostul preşedinte al CNFP le-a spus jurnaliştilor că el s-a opus unei asemenea decizii.

„Eu personal m-am pronunţat contra emisiei suplimentare de acţiuni la Banca de Economii. Mi-am expus opinia în cadrul conducerii partidului”, a declarat Artur Gherman.

Адриана Бецишор 26.01.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Beţişor: Filat a beneficiat de banii scoşi din BEM

El a mai relatat că a avertizat atunci conducătorilor PLDM că, în opinia sa, ceea ce se punea la cale era de natură să lovească în imaginea partidului.

„Vlad Filat a fost de altă părere”, a mai menţionat Artur Gherman, care susţine că atunci propunerea lui a fost să fie vândut pachetul deţinut de stat la BEM unui investitor strategic.

Artur Gherman a fost membru al PLDM şi a plecat din acest partid acum un an. Atunci, unii dintre foştii săi colegi de partid au sugerat că el s-ar face vinovat de problemele apărute în sistemul bancar al ţării. Gherman a fost demis din funcţia de preşedinte al CNFP la o şedinţă secretă a Parlamentului, la insistenţa colegilor săi liberal-democraţi.

După acest caz el a scris o scrisoare colegilor săi, care a ajuns ulterior în presă.

În aceas scrisoare Gherman menţionase că nu poate să nu-şi exprime regretul pentru modul urât în care au procedat cu el aceştia.

„Auzind mai multe vorbe că, după alegeri, s-a ajuns la niște înțelegeri politice privind noua partajare a portofoliilor, de câteva ori v-am întrebat, că dacă e nevoie — mă duc singur, numai s-o facem corect și decent. Mi s-a spus că nu sunt temeiuri, că mai am un an până la expirarea mandatului și să nu-mi fac griji. Ca, până la urmă, noaptea, să mă scoateți fără nici un anunț sau o opunere acestei decizii absolut incorecte și ilegale. Pentru ce?”, scria atunci Artur Gherman.

„Partidul, care procedează astfel cu membrii săi, care mai credeau în ceva, cred că are un viitor vag. Cred că prin pasul ăsta PLDM-ul a mai pierdut puncte — lumea demult vede și înțelege totul ce se petrece. Consider că așa cum ați procedat este mai mult decât o aluzie, de aceea eu îmi retrag calitatea de membru al PLDM”, a mai menţionat Artur Gherman în scrisoarea sa.

Fluxul de știri
0