CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. Vizita delegației moldovenești conduse de ministrul Finanțelor al țării Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Sergiu Cioclea la Washington este planificată pentru 14-17 aprilie, a precizat pentru Sputnik serviciul de presă al BNM.
Luni, 11 aprilie, Cioclea a preluat oficial funcția de guvernator al BNM. Candidatura acestuia pentru respectiva funcţie a fost aprobată de Parlament la 11 martie. Tot atunci a fost aprobată și demisia guvernatorului BNM Dorin Drăguțanu și a adjunctului acestuia Marin Moloșag, care au depus o cerere în acest sens la 21 septembrie 2015. Motivul principal al acestei decizii, potrivit lui Drăguțanu, a fost "presiunea exercitată de unele partide politice".
Între timp, Moloșag a fost numit consilier al șefului BNM pentru probleme strategice. Acest lucru a fost anunțat luni de către fostul viceguvernator al BNM.
"Merg la Washington în calitate de membru al delegației moldovenești. Începând cu ziua de azi, la rugămintea domnului Cioclea, voi rămâne să lucrez o anumită perioadă la Banca Națională pentru, în calitate de consilier al șefului BNM pe probleme strategice", a spus Moloșag.
Potrivit acestuia, "delegația moldovenească pleacă în această săptămână la Washington pentru a participa la ședințele de primăvară ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale.
"Am planificat multe lucruri… Deja sunt stabilite unele întâlniri cu conducerea FMI și BM, dar și cu departamentele responsabile, inclusiv, de relațiile cu Moldova", a mai spus Moloșag.
El a subliniat că deocamdată nu se poate vorbi despre o dată concretă de semnare a acordului de colaborare dintre FMI și Moldova.
Potrivit lui, în cadrul convorbirilor cu înalți oficiali străini, "va fi discutată situația actuală din Moldova, planurile noastre și, desigur, programul cu FMI. Acesta este unul dintre scopurile vizitei noastre".
Programul anterior de trei ani de colaborare dintre Moldova și FMI a luat start la sfârșitul lui ianuarie 2010 și s-a încheiat în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din 570 de milioane de dolari nu a ajuns în ţară din cauza nemulțumirilor FMI legate de cheltuielile sociale prea mari și de deficitul bugetar înalt al Moldovei.