Cijov: planurile SUA în Europa de Est influențează negativ relațiile Rusia-UE

© Sputnik / Владимир Сергеев / Accesați arhiva multimediaDrapeaux de la Russie et de l'UE
Drapeaux de la Russie et de l'UE - Sputnik Moldova
Abonare
Incitarea la război și ororile despre inventata agresiune rusă subminează relațiile de parteneriat din regiune, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la UE.

CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. Planurile SUA de consolidare a prezenței militare în Europa de Este subminează relațiile de parteneriat în regiune și influențează negativ relațiile dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă, a declarat pentru agenția Sputnik reprezentantul permanent al Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

Heinz Fischer - Sputnik Moldova
Președintele Austriei: sancțiunile UE impuse Rusiei dezavantajează ambele părți

La sfârșitul lunii martie Pentagonul a anunțat despre planurile de consolidare a prezenței în Europa de Est, prin amplasarea în regiune a brigăzii blindate. Este planificat ca dislocarea unor brigăzi blindate suplimentare în regiune să înceapă în februarie 2017. Potrivit agenției France Press, extinderea prezenței militare se încadrează în acțiunile de reținere a unei potențiale agresiuni rusești.

„Această incitare la război și ororile despre inventata agresiune rusă au, fără îndoială, o influență negativă asupra atmosferei generale din regiune, inclusiv asupra relațiilor ruso-europene", a declarat Cijov.

Pe fundalul divergențelor cu Rusia din cauza Ucrainei, SUA au încetat în ultimii ani cooperarea militară cu Moscova și au mărit brusc prezența militară în Europa. Proiectul bugetului Pentagonului pentru anul fiscal 2017 prevede creșterea cheltuielilor pentru realizarea așa-numitei Inițiative de asigurare a securității europene cu aproximativ 3,4 miliarde de dolari. Anul precedent această sumă constituia 789 milioane de dolari. În afară de aceasta, încă aproximativ 900 milioane de dolari vor fi îndreptați pe direcția altor instituții, inclusiv prin intermediul Departamentului de Stat, pentru „reținerea agresiunii ruse".

Fluxul de știri
0