O nouă criză politică în Ucraina: premierul și-a dat demisia

Andrzej Duda: Pro-EU Politics Is A Dud
Abonare
Șeful Guvernului a declarat că își vede competențele sale mult mai largi decât cele de prim-ministru. El și-a exprimat speranța că parlamentul va susține demisia lui deja marți.

CHIȘINĂU, 11 apr — Sputnik. Șeful Guvernului Ucrainei, Arseni Iațeniuk, și-a anunțat demisia la 10 aprilie curent. Adresarea sa video a fost publicată pe pagina sa de Facebook.

„Începând cu ziua de astăzi îmi văd sarcinile mele mult mai largi decât împuternicirele de conducător al Guvernului", se menționează în adresarea sa.

Iațeniuk a menționat că motivul plecării sale este criza din Ucraina. Potrivit lui, „dorința de a schimba o persoană i-a orbit pe politicieni și le-a paralizat voința", iar „procesul de schimbare a Guvernului s-a transformat într-o fugă trăsnită pe loc".

„Făcând totul pentru stabilitate și continuitatea cursului, declar despre decizia de a transmite obligațiunile și răspunderea de conducător al Guvernului", a declarat el.

Пражская весна в Чехословакии. Buncăr - Sputnik Moldova
Autorităţile se pregătesc de revolte. Verifică starea buncărelor

Iațeniuk și-a exprimat speranța că Parlamentul îi va susține demisia deja marți. Potrivit premierului ucrainean, cabinetul condus de el a fost cel mai bun din istoria Ucrainei. Totodată, el a chemat ca un nou Guvern să fie ales imediat pentru a nu permite destabilizarea puterii executive. În legătură cu aceasta, Iațeniuk a declarat că fracțiunea „Frontului Popular" rămâne în coaliția parlamentară. „Astăzi aceasta este unica metodă de a proteja statul", se menționează în adresarea sa.

În luna februarie 2016 activitatea Guvernului Iațeniuk a primit o notă negativă din partea Parlamentului, însă Rada Supremă de la Kiev nu a reușit să demită Executivul. Acest lucru a condus la destrămarea coaliției de guvernare și a provocat criza politică, deoarece deputații au refuzat să conlucreze cu premierul, însă, conform legii, aceștia pot reveni la revederea votului privind activitatea Guvernului abia în luna septembrie.

Candidatul principal la funcția de premier este văzut spicherul Radei ucrainene, Vladimir Groisman. În favoarea candidaturii acestuia s-a pronunțat la sfârșitul lunii martie cea mai mare fracțiune parlamentară „Blocul Petro Poroșenko".

Fluxul de știri
0