CHIŞINĂU, 11 apr – Sputnik. Referindu-se la poporul român, Constantin Cojocaru a subliniat că acesta are resursele necesare ca într-un timp relativ scurt să ajungă din urmă naţiunile dezvoltate ale Europei. Economiştii din Republica Moldova spun lucruri similare despre perspectivele economiei moldoveneşti, subliniind că condiţiile pentru aceasta sunt simple în fond, însă nici o guvernare de până acum nu le-a onorat.
„Românii ar fi avut astăzi salarii de 4.000 de euro pe lună, şi nu de 400 de euro, dacă în 1990 nu s-ar fi aplicat legea Brucan, ci democraţia economică”, a afirmat economistul.
Potrivit lui, România deţine resursele necesare pentru ca în 15 – 20 de ani să ajungă din urmă marile naţiuni ale lumii, însă pentru asta este nevoie să fie schimbat din temelii modelul economic al ţării.
„Avem resurse. Poporul român, în limitele ţării care i-a dat-o Dumnezeu, are resurse ca în 15 – 20 de ani să ajungă din urmă ţările cele mai dezvoltate ale Europei. Dacă în 1990, în loc să aplicăm legea lor, Legea Brucan, am fi aplicat Legea Cojocaru, astăzi România era foarte aproape de unde se află Elveţia. Astăzi nu mai aveam salarii de 400 de euro pe lună, ci salarii de 4.000 de euro pe lună”, s-a arătat convins expertul în economie.
Constantin Cojocaru a mai adăugat că războaiele şi tot răul din lume sunt efectul concentrării de avuţie şi dacă nu va fi schimbat sistemul, corporatismul va distruge Planeta.
„Lumea poate trăi în bunăstare cu resursele pe care le are. Răul ni se trage de la această nenorocită lăcomie, care conduce la acaparare de avuţie, la această oligarhizare, concentrare de avuţie. De acolo vin şi războaiele şi tot ce se întâmplă rău pe pământul ăsta. Trebuie să oprim asta. Iar soluţia care o propun poate opri acest flagel care, dacă nu este oprit, va duce la distrugerea planetei”, conchis Constantin Cojocaru.
Şi economiştii din Republica Moldova, referindu-se la resursele ţării, la amplasarea noastră geografică şi la potenţialul intelectual al cetăţenilor, susţin că în condiţiile unei gestionări corecte, responsabile şi profesioniste a economiei moldoveneşti ţara noastră ar putea să devină o „Elveţie a Europei de Est”.
Republica Moldova, subliniază mai mulţi economişti, are atât resurse naturale care permit dezvoltarea industriei uşoare, precum şi o amplasare geografică ce i-ar permite să furnizeze nu doar mărfuri, ci şi servicii întregii regiuni.
În această ordine de idei, economistul german Norbert Neuhaus a declarat că una dintre resursele extrem de valoroase ale Republicii Moldova sunt limbile regionale (româna, rusa, ucraineana, bulgara, turca — învaţă uşor de găgăuzi) pe care le vorbesc cetăţenii ţării în calitate de limbi de bază. Este vorba despre o oportunitate extraordinară în ceea ce ţine de serviciile ce pot fi livrate din Republica Moldova României, Ucrainei, Bulgariei, Rusiei, Turciei, Belarusului, dar şi altor ţări, datorită faptului că moldovenii ar putea fi catalizatorii, intermediarii şi animatorii contactelor economice dintre aceste ţări, de la micile afaceri până la cele mai mari.