Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Despre perspectivele leului moldovenesc după zilele de odihnă

© Photo : IGP casă de schimb valutar lei
casă de schimb valutar lei - Sputnik Moldova
Abonare
Ultimele cinci zile au fost benefice pentru leul moldovenesc. Valuta naţională şi-a consolidat poziţiile faţă de dolar, însă a rămas neschimbată faţă de euro. Noua săptămână leul o va începe prin inversarea acestor poziţionări.

CHIŞINĂU, 9 apr – Sputnik. Cursul oficial al leului moldovenesc, stabilit de BNM pentru luni, 11 aprilie curent, este de 19,65 pentru un dolar, adică va ceda un ban. De la euro leul va câştiga un ban şi va stabili un raport de 22,34 lei pentru un euro.

Bani mită corupţie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Economiei a stabilit de ce a „slăbit” leul moldovenesc

În zilele de odihnă dolarul costă 19,63 d elei, iar un euro – 22,33 lei. Astfel, timp de o săptămână, leul s-a ieftinit cu trei bani faţă de euro şi a câştigat un ban de la dolar.

Anul curent a început cu un trend negativ pentru moneda naţională. Leul a pierdut poziţii importante în raport cu valutele de referinţă.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în lunile ianuarie-februarie leul s-a devalorizat în valori nominale cu 2 la sută faţă de dolar şi cu 2,9 la sută faţă de euro.

În martie leul a început să se stabilizeze. Mai apoi, păstrând proporţiile faţă de dolar, a început brusc să cucerească poziţiile faţă de alte valute. Asta se datorează în mare parte devalorizării monedei euro faţă de dolarul american.

Prognozele Ministerului Economiei arătau anterior că în 2016 indicatorul mediu al cursului de schimb valutar se va stabiliza la nivelul de 21 lei pentru un dolar, iar până la sfârşitul anului dolarul va costa 20,8 lei.

La începutul lui 2015 dolarul costa 15,61 lei, euro – 18,99 lei. Un curs record, negativ pentru leu, a fost înregistrat la 18 februarie 2015, când dolarul a ajuns să coste 20,99 lei, iar euro – 24,01 lei.

 

Fluxul de știri
0