Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pedeapsa penală care îi paşte pe huliganii-autori ai acestei fapte „eroice”

© photo: fb.com/sergiu.tabarceaВандалы в парке Валя Трандафирилор
Вандалы в парке Валя Трандафирилор - Sputnik Moldova
Abonare
În noaptea spre sâmbătă, pe o alee din parcul „Valea Trandafirilor” din capitală, au muncit din greu câţiva vandali. Răufăcătorii au distrus băncile şi coşurile de gunoi de pe aleea respectivă. Corespondenţii de la Sputnik au căutat să afle ce riscă autorii acestei fapte josnice.

CHIŞINĂU, 9 apr – Sputnik. Oamenii care au ieşit în dimineaţa zilei de sâmbătă în parcul „Valea Trandafirilor” din Chişinău au constatat cu stupoare că pe o alee băncile şi coşurile de gunoi au fost distruse în timpul nopţii de persoane a căror identitate deocamdată rămâne necunoscută.

Judecând după proporţiile distrugerilor provocate, putem bănui că au „lucrat” cel puţin două persoane, susţine avocatul Igor Ciuru, pe care l-am întrebat ce riscă autorii unei asemenea isprăvi.

Дом по улице 31 августа 1989 года, 157. При взгляде на него комментарии становятся излишними - Sputnik Moldova
Cine distruge imaginea Chișinăului?

„Dat fiind numărul de bănci şi de urne distruse se pare că această faptă ar putea fi calificată în baza articolului 197 din Codul penal al Republicii Moldova”, a declarat avocatul.

El a subliniat că acest calcul preliminar are în vedere atât preţul bunurilor ce au fost distruse, cât şi costul lucrărilor de montare şi amenajare.

Articolul 197 din Codul penal, întitulat „Distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor", prevede la alineatul (1):

„Distrugerea sau deteriorarea intenţionată a bunurilor, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii mari, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 1000 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de 240 de ore.

alineatul (2) prevede că „aceleaşi acţiuni:

a) săvârşite prin incendiere, explozie sau prin o altă modalitate periculoasă;

b) săvârşite din motive de ură socială, naţională, rasială sau religioasă;

c) săvârşite asupra unei persoane în legătură cu îndeplinirea de către aceasta a obligaţiilor de serviciu sau obşteşti;

d) care au provocat din imprudenţă decesul persoanei,

se pedepsesc cu închisoare de până la 6 ani”.

Potrivit alineatului (3) al aceluiaşi articol, „distrugerea sau risipirea bunurilor băncii de către administratorul acesteia în procesul de administrare, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 500 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 8 ani.

Igor Ciuru ne-a mai spus că dacă autorii acestei distrugeri vor fi găsiţi, pedeapsa pe care o riscă va depinde de toate circumstanţele ce trebuie să fie luate în calcul, atât agravante, cât şi atenuante, dar şi proporţiile distrugerii, care se stabilesc în baza articolului 126 din Codul penal.

 

Fluxul de știri
0