Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce spune Iurie Ciocan despre „fraudarea” ultimelor scrutine din Moldova

© Sputnik / Captură transmisiune CECIurie Ciocan
Iurie Ciocan - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele CEC susţine că în preajma campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale se încearcă discreditarea instituţiei pe care o reprezintă.

CHIŞINĂU, 8 apr – Sputnik. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, a declarat vineri dimineaţă în cadrul unui briefing că în preajma campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, fixate pentru datat de 30 octombrie, CEC este supus unei tentative de denigrare. 

Iurie Ciocan Юрие Чокан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iurie Ciocan: în lege trebuie să fie stipulate criterii clare de numire a datei alegerilor locale

Reacţia lui Ciocan vine după ce vicepreşedintele CEC, Ştefan Urâtu, a afirmat că alegerile parlamentare din 2014 şi cele locale din 2015 ar fi fost fraudate prin intermediul Sistemului Informaţional Automatizat de Stat „Alegeri” (SIAS).

„Despre pretinsele fraudări ale ultimelor scrutine în Moldova, CEC respinge acuzaţiile nefondate în adresa sa, pe care le percepem ca tentativă de a reduce din credibilitatea CEC în ajunul alegerilor prezidenţiale”, a declarat preşedintele CEC.

Ciocan a amintit că CEC este printre puţinele instituţii acreditate în Moldova în baza a două standarde internaţionale ISO.

Şeful CEC a lansat invitaţii tuturor partidelor politice şi organizaţiilor internaţionale acreditate în Moldova să delege misiuni de audit tehnologic sau informaţional la CEC.

„Suntem gata să prezentăm orice informaţie. Fiecare instituţie este în drept să-şi facă o viziune proprie despre cum activează CEC. Transparenţa este arma noastră de bază”, a concluzionat preşedintele CEC.

Iurie Ciocan a precizat că declaraţia făcută de el în această dimineaţă reprezintă  poziţia a opt membri CEC. 

Fluxul de știri
0