Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În orașele din Moldova, salariile în numerar ar putea fi anulate

© Sputnik / Rodion ProcaBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul propune completarea Legii salarizării cu noi rectificări, potrivit cărora, plata lunară a muncii salariatului în orașe să se facă doar prin virament la contul bancar al angajatului.

CHIȘINĂU, 7 apr — Sputnik. Cabinetul de miniștri al Moldovei propune transferarea sistemului de plată a muncii din localitățile orășenești doar prin virament.

Agenților economici care lucrează în localitățile rurale nu vir fi afectaţi de aceste modificări. Se presupune că acolo va continua să funcționeze atât plata muncii în numerar cât și prin virament.

Guvernul îşi  propune în felul acesta să intensifice lupta cu "salariile în plic", al căror volum anual, potrivit experților, constituie 15,5 miliarde de lei, aproximativ jumătate din fondul anual de remunerare a muncii.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Salariul din Moldova, ca o piele de șagrin

Rectificările la Legea salarizării propuse de Guvern, vor fi introduse suplimentar la modificările legislative care au fost elaborate de Parlament.

Legislatorii propun ca în sectorul real al economiei salariul lunar al angajaților care îndeplinesc funcții diferite, au categorii și calificări diferite să se deosebească în funcţie de gradul lor de responsabilitate și de sarcină. În prezent, conducătorii mai multe întreprinderi fixează un salariu minim de o mie 900 de lei pentru toți angajații, indiferent de funcție. Acest lucru, potrivit autorităților, duce la eschivarea de la plata cotizațiilor în fondul social și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit datelor sondajului realizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, doar 15 % dintre cetățenii țării conştientizează necesitatea impozitelor și plăților sociale, iar 85% ar prefera să primească salariul în plic, fără a plăti vreun impozite, dacă li s-ar oferi posibilitatea de a alege.

Fluxul de știri
0