Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ștefăniță: 60 la sută din arhitectura veche a Chișinăului este în pericol

© Sputnik / Мирослав РотарьСинагога на улице Александри. Пожалуй, одно из самых запущенных и деградировавших старинных строений Кишинева. Говорят, что Еврейская община будет его реконструировать. Поживем, увидим.
Синагога на улице Александри. Пожалуй, одно из самых запущенных и деградировавших старинных строений Кишинева. Говорят, что Еврейская община будет его реконструировать. Поживем, увидим. - Sputnik Moldova
Abonare
Consilierul municipal Ion Ștefăniță a precizat pentru Sputnik Moldova cât de îndreptățită este includerea Chișinăului în U City Gudes printre cele mai urâte orașe ale lumii.

CHIȘINĂU, 5 apr — Sputnik. Aproximativ 60% din moștenirea arhitecturală a Chișinăului se află în pericol de dispariție sau deja este distrusă, a relatat pentru Sputnik directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a monumentelor de arhitectură pe lângă Ministerul Culturii al Moldovei, consilierul municipal Ion Ștefăniță, în contextul informaţiilor despre faptul că Chișinăul a fost declarat unul dintre cele mai urâte orașe din lume.

Примар Кишинева Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă armonizează „paleta coloristică” a gheretelor cu fațadele dărăpănate

Potrivit datelor din Ghidul pentru călătoriile urbane U City Gudes, Chișinăul a ocupat locul șase în lista celor mai urâte orașe ale lumii. Capitala Moldovei se situează imediat după Guatemala, Mexico Sity, Amman, Caracas și Luanda.

"Noi am constatat în 2010 că 80 de clădiri vechi din Chișinău, care prezintă valoare culturală, se aflau în paragină s-au erau distruse. În acești ani, lista a fost completată cu încă 13 construcții. Au fost modificate arhitectural alte 255 de clădiri de acest tip. Șaptesprezece monumente de arhitectură au fost distruse în totalitate — în locul lor sunt ruine. Inițial, în Registrul monumentelor RM ocrotite de stat erau incluse 977 de clădiri. Fiecare doritor poate verifica calculele făcut de noi…", a subliniat Ștefăniță.

Potrivit lui, în prezent, unele clădiri vechi se restaurează sau au fost deja restaurate. Este vorba despre construcțiile de pe adresele: Mihail Kogălniceanu, 63 și 67, Serghei Lazo, 37, Pușkin, 11, Columna, 98, Ștefan cel Mare, 81 și Vlaicu Pârcălab, 16.

În centrul istoric al Chișinăului vor fi interzise construcțiile >>>

Fluxul de știri
0